Umjesto da spusti cijenu struje i podstakne potrošnju, EPCG poziva na štednju

Podijeli

Cijena električne energije na HUPX (referentna berza električne energije u Budimpešti) na dan 17. mart 2019 iznosi 22,96 eura po megavat-satu, što je četiri puta manje nego 23. januara.

Cijene struje na berzi u Budimpešti, na koju se oslanja i EPCG prilikom određivanja cijena, u konstatnom je padu od januara mjeseca, kada je EPCG najavila povećanje cijene električne energije.

EPCG je prvo na januarske račune bez najave dodala novu naknadu za obnovljive izvore energije koju plaćaju potrošači sa potrošnjom većom od 300 kilovat-sati mjesečno, a nakon toga su najavljene i više cijene same energije, pravdajući ih poskupljenjem u na berzi u Budimpešti.

EPCG je od maja najavila i tarifne modele koji će potrošači iz kategorije domaćinstava moći da biraju u odnosu na količinu potrošnje, što su mnogi građani protumačili kao još jednim nevještim opravdanjem poskupljenja i “mazanjem očiju”.

Umjesto da spuste cijene energije i tako pospješe potrošnju, u EPCG nam preporučuju štednju. Tako su na njihovom Facebook profilu objavili grafiku sa porukom da se regulisanjem temperature u frižideru potrošnja može povećati 5 odsto i to sve naslovili sa naslovom “ušteda”.

Ovakva objava naišla je na podsmijeh i kritike korisnika Facebooka, a šta sve pišu, pogledajte u objavi (kliknite ispod na oznaku komentara ili otvorite cijelu objavu):

Jerlagić: Tarifni paketi za struju su “šarena laža”