Turska lira na istorijskom minimumu: izgubila petinu vrijednosti u odnosu na dolar

Podijeli

Turska se suočava sa novom valutnom krizom, pogoršavajući probleme zemlje na Bosforu koja se već bori s posljedicama koronske pandemije.

Ovo je dobra vijest za turiste, ali ne i za Tursku: lira je od početka godine izgubila petinu vrijednosti u odnosu na američki dolar, a juče je pala na novi rekordni minimum u odnosu na američku valutu.

Deprecijacija valute znači da uvoz u zemlju, siromašnu sirovinama i zavisnu od uvoza, postaje skuplji. To pokreće inflaciju, koja trenutno iznosi dvanaest posto.

Osim toga, turske kompanije imaju velika zaduženja u inostranstvu. Rejting agencija S&P procjenjuje da je više od trećine svih kredita uzeto u stranim valutama. Mnoge kompanije stoga imaju ogroman problem: one zarađuju u sve slabijim lirama a moraju otplaćivati ​​zajmove u jačim valutama.

Situaciju otežava pandemija, a važnu turističku industriju opterećuje odsustvo stranih gostiju, koji obično donose puno novca i hitno su potrebne strane valute u zemlji.

U proljeće 2019. prihodi od turizma i dalje su iznosili više od osam milijardi dolara. No u prvoj polovini 2020. godine broj stranih posjetlaca smanjio se za 75 odsto.