Agrokor je od danas Fortenova

Podijeli

Nakon dvije godine insolventnog postupka, kojeg je vodila vanredna uprava, 1. aprila počinje da važi sporazum sa povjeriocima Agrokora o sanaciji, uključujući i novo ime grupe – Fortenova grupa.

Nakon prošlogodišnjeg sudskog sporazuma sa povjeriocima, najveći vlasnici grupe postali su ruska banka Sberbank (39,2%) i VTB (7,5%) i vlasnici obveznica (25%), većinom američki finansijski fondovi.

Poravnanje sa kreditorima donosi i dodatnu odredbu koja Sberbanci omogućava da zamijeni 18% dionica najvećeg slovenačkog trgovca Mercatora za dionice nove Fortenove grupe. Ako se aneks usvoji, Sberbank će imati dodatnih 1,6% udjela u novom društvu, piše Indikator.ba.

Važenje sporazuma sa kreditorom počinje u ponedjeljak u 77 kompanija Agrokora u Hrvatskoj, kada će se 45 novih društava pridružiti novom društvu preko svojih zrcalnih kompanija, koje će na svoje ime dodati naziv plus. Među najpoznatijim, Konzum, najveća hrvatska trgovačka kompanija, u ponedjeljak će postati Konzum plus, proizvođač sladoleda Ledo će postati Ledo plus, kompanija Jamnica, Jamnica plus. Zbog komplikovanog procesa prenošenja poslovanja na Konzum plus, najveći hrvatski trgovac neće otvoriti vrata svojih trgovina u nedjelju, najavili su iz Agrokorove posebne uprave. Oni su takođe kazali da se slike prepoznatljivog logotipa kompanije neće promijeniti.

Na Fortenova grupu će takođe prenijeti 32 solventna preduzeća u Hrvatskoj. Imovina i udjeli 82 kompanije iz Agrokorove strukture u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama, među kojima je Mercator najveći, bit će prenesene na novu kompaniju u skladu sa zakonodavstvom tih zemalja u drugoj fazi nakon okončanja postupka u Hrvatskoj.

U okviru Agrokor grupe posluje i crnogorski Mercator, koji upravlja lancem marketa IDEA.

U međuvremenu, izvorne insolventne kompanije će se pridružiti Agrokoru, koji će biti uklonjen iz sudskog registra nakon završetka rada vanredne uprave. Rad vanredne uprave, koji je započeo 10. aprila 2017. godine, završit će nakon što se cjelokupna imovina Agrokora prenese na Fortenova grupu.

Nakon što se stari Agrokor ugušio pod teretom duga, koji takođe pritiska poslovanje nove Fortenove grupe, osvježena kompanija će početi s radom na gornjoj granici zaduženosti. Ona će iznositi između 1,4 i 1,5 milijardi eura, što uključuje nešto više od milijardu evra “super senior” kredita i oko 350 miliona eura novopriznatih dugova sa čvrstim garancijama. Dug Mercatora iznosi 650 miliona evra.

U intervjuu za slovensku novinsku agenciju, vanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško izrazio je očekivanje da će početkom marta ove godine nova grupa imati profit od 320 do 340 miliona eura ove godine. Dugovi će se djelimično riješiti i prodajom poslovnih segmenata koji ne spadaju u osnovne djelatnosti trgovine na malo, proizvodnje hrane i poljoprivrede.

“Temelji nove grupe su znatno zdraviji nego što su bili. Kompanije iz grupe su operativno profitabilne. Sa umjerenim optimizmom gledamo na budućnost grupe”, rekao je Peruško, koji će u ponedjeljak takođe postati izvršni direktor Fortenove.

Njegova zamjenica iz Agrokora, Irena Weber, takođe će raditi u novoj tročlanoj operativnoj administraciji. U utorak će biti potvrđeno osam redovnih neizvršnih članova upravnog odbora grupe, u kojim će Peruško biti deveti član.