grocery shop, shopping cart, prodavnica, supermarket

“Situacija će biti jako kompleksna”: Regionalni lanac marketa koji posluje i u Crnoj Gori pod kontrolom je ruskih banaka

Podijeli

Dvije ruske banke većinski su dioničari Fortenova grupe, grupe u okviru koje posluje i crnogorski Mercator, a jedna od njih već se nalazi pod sankcijama.

Ekonomski analitičar Damir Novotny iz Zagreba pojašnjava da nije riječ o Sberbanci, već o VTB-u koji je drugi važan dioničar Fortenova grupe i finansijer.

“Ali ne još pod evropskim sankcijama, već pod sankcijama koje je Boris Johnson uveo u Velikoj Britaniji”, objašnjava on, prenosi Index.hr.

Fortenova ima sjedište u Zagrebu i nasljednik je nekadašnjeg Agrokora, vlasnika slovenačkog Mercatora i njegovih podružnica u zemljama regiona.

Upitan šta bi bilo s Fortenovom da dođe do potpunih evropskih sankcija Rusiji, Novotny kaže da je Fortenova sanirana tek polovično.

“I dalje je zavisna od vanjskog finansiranja, ne može se samofinansirati. Ta grupacija zavisi od finansiranja i refinansiranja kratkoročnom i srednjoročnom od strane banaka koje su spremne da sada daju kredite. To su prije svega vlasnici, te dvije ruske banke. Vjerovatno ima i domaćih banaka koje odobravaju kredite i to će biti doista vrlo kompleksna situacija”, kazao je.

Napominje da bi se moglo upravljati kompanijom i pod sankcijama kada bi ona bila nezavisna od bankarskih finansiranja.

“Ako se mora obraćati finansijskom tržištu, a iza nje je ruski kapital kao većinski vlasnik, biće vrlo teško osigurati finansiranje, gotovo nemoguće, u situaciji kada bi se uvele te potpune sankcije, dakle kada bi pristup evropskim i svjetskim tržištima kapitala i finansijskim tržištima bio zabranjen za ruske ekonomske aktere”, rekao je analitičar.