[1. APRIL] Kinezi će drugu dionicu autoputa Bar-Boljare graditi besplatno

Podijeli

Kineska kompanija CRBC odlučila je da bez ikakve naknade Crne Gore izgradi drugu dionicu autoputa Bar-Boljare od Mateševa do Andrijevice, kazao je njen direktor Du Fei.

Fei je kazao da je CRBC sa Vladom u Pekingu dogovorio da troškove gradnje te dionice u iznosu od 273 miliona eura preuzme Narodna Republika Kina, “zbog dosadašnje saradnje i budućih odnosa”.

„U znak zahvalnosti zbog dosadašnje saradnje sa crnogorskom Vladom i želje da pomognemo iscrpljenoj crnogorskoj ekonomiji opterećenoj visokim javnim dugom, a nakon nedavnog dogovora o gradnji petlje Smokovac i dodatnih radova, odlučili smo da drugu dionicu autoputa dugu 23 kilometra izgradimo na naš račun“, rekao je Fei kineskoj novinskoj agenciji „1. april“.

Fei je kazao da ostaje dogovor da CRBC nakon gradnje obje dionice preuzme naplatu putarine i to na rok od 20 godina.

Crna Gora se zbog gradnje prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa kod kineske EXIM banke zadužila za ukupno 687 miliona eura. Procjene su da će, zajedno sa dodatnim radovima, cijena gradnje iznositi skoro 900 miliona eura.

Projekat gradnje autoputa je uzdrmao crnogorske javne finansije što je rezultiralo, prije svega, dramatičnim skokom javnog duga na više od 3 milijarde eura i skoro 71 odsto BDP-a. Zbog ovakvih reperkusija, Vlada je bila primorana da donese set mjera fiskalne konsolidacije koji podrazumijeva zamrzavanje rasta plata u javnom sektoru, zapošljavanja ali i krizne poreze.

Da će zaduženje uzdrmati javne finansije te da projekat nije ekonomski isplativ, ranije su upozoravali iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ova “vijest”, naravno, nije istinita. Nastala je povodom 1. aprila kojeg danas “slavimo” kao nezvanični praznik šale i kao takva nema namjeru da omalovaži ili ismije bilo kog pojedinca, grupu ili instituciju.