Kuća meda: U Danilovgradu otvorena linija za punjenje i pakovanje zdravog proizvoda

Podijeli

Najsavremenija linija za punjenje i pakovanje meda, vrijedna oko 90 hiljada eura, danas je počela da radi u Danilovgradu.

Nabavku za Kuću meda finansirala je Vlada, kroz MIDAS projekat sa Svjetskom bankom (SB).

Liniju je zvanično pustio u rad potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, poručujući da je svaki susret sa vrijednim pčelarima novo ohrabrenje, ali i nova odgovornost.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, time su stvorene pretpostavke da se na tržištu, posebno turističkom, nađe kvalitetan crnogorski med, upakovan na jedinstven način, u moderno dizajniranoj ambalaži, kao prepoznatljiv crnogorski proizvod.

“Instaliranjem linije za pakovanje meda zaokružen je proces planiranih prerađivačko – proizvodnih sistema u Kući meda. U prethodnom periodu, nabavljena je i uveliko radi oprema za sterilizaciju i preradu voska, oprema za proizvodnju invertnog sirupa i linija za proizvodnju pogača, čime se značajno doprinijelo podizanju kvaliteta pčelarenja i unapređenju pčelarstva u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Simović je kazao da je zadovoljan zbog novog značajnog iskoraka u razvoju crnogorskog pčelarstva, kao i dosadašnjih rezultata postignutih u partnerstvu sa crnogorskim pčelarima.

„Svaki susret sa vrijednim pčelarima je novo ohrabrenje i nova odgovornost. Ohrabrenje zbog vidljivih, konkretnih rezultata koje ostvarujemo u partnerskoj saradnji, i odgovornost da dogovaramo i realizujemo nove razvojne iskorake“, poručio je Simović.

Savremena linija za pakovanje sa pratećom opremom, prema riječima ministra, omogućiće potrošačima sigurnost pri kupovini crnogorskog meda provjerenog kvaliteta.

Simović je podsjetio da danas u Crnoj Gori ima oko 4.000 pčelara koji posjeduju sa više od 80.000 pčelinjih društava, što je rast za više od 50 odsto u odnosu na 2010. godinu, kada je bilo manje od 2.500 pčelara sa oko 50.000 društava.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Radule Miljanić zahvalio se Vladi i Ministarstvu poljoprivrede na kontinuiranoj podršci, koja iz dana u dan rezultira vidljivim razvojem tog sektora.

„Ređajući zajedničke uspjehe ne znam šta bih izdvojio kao najveći rezultat. Da li je to jedinstvo pčelara ili naša zajednička energija kojom ostvarujemo ove rezultate ili su to rezultati vidljivi golim okom, kakav je objekat Kuće meda, sa svim sadržajima. Za sve nas, projekat otkupa i pakovanja crnogorskog meda ima posebnu važnost. Ovo je projekat koji će u velikoj mjeri unaprijediti crnogorsko pčelarstvo, prije svega kada je riječ o tržištu meda, ali i u dijelu proizvodnje, gdje očekujemo povećanje broja pčelinjih društava, veća ulaganja pčelara i unapređenje tehnologije pčelarenja“, kazao je Miljanić, ističući da su u narednom periodu veliki izazovi koje će mudro i partnerski uspješno realizovati.