Google zabranjuje razvoj aplikacija za lažne klikove

Podijeli

Google je zabranio popularnog kineskog developera iz Google Play prodavnice i sistematski uklanja desetine njegovih aplikacija nakon što su BuzzFeed i istraživači sigurnosti otkrili da je developer počinio prevaru i zloupotrijebio dozvole korisnika.

Kineski developer DO Global, koji je djelimično u vlasništvu Baidua, otkrio je da proizvodi lažne klikove na oglase kako bi ostvario prihod, prenosi sajt Tekport.me

„Mi preuzimamo odgovornost da ozbiljno zaštitimo korisnike i oglašivače, i investiramo u alate i resurse za borbu protiv prevara i zloupotrebe na globalnom nivou. Aktivno istražujemo zlonamjerno ponašanje, a kada pronađemo kršenje, poduzimamo radnje, uključujući uklanjanje mogućnosti razvojnog programera da unovči njihovu aplikaciju pomoću AdMob-a ili objavi na Play-u ”, izjavio je Googleu izjavi.

Istraživači su pronašli najmanje šest aplikacija koje sadrže kod za lažno klikanje oglasa koji bi se izvodio u pozadini čak i kada je korisnik zatvorio aplikaciju. DO Global je ranije imao oko 100 aplikacija u Play Store-u, od kojih su mnoge navedene pod drugim imenima programera, kao što je “Pic Tools Group”.

BuzzFeed izvještava da ih je 46 nestalo.