Google, business, headquarters hq
Foto: Christoph Dernbach/dpa

Google ulaže milijardu dolara u centar podataka sa sjedištem u Londonu

Podijeli

Google je najavio ulaganje od milijardu dolara (919 miliona eura) u novi data centar u Velikoj Britaniji kao dio posvećenosti ispunjavanju rastuće potražnje za internet uslugama u zemlji.

Izgradnja nove lokacije u Waltham Crossu, sjeverno od Londona, koju je Google kupio 2020. godine, već je u toku.

“Lokacija od 33 hektara stvoriće građevinske i tehničke poslove za lokalnu zajednicu,” navodi Google u saopštenju.

“Kada bude završena, ova investicija će donijeti ključne računarske kapacitete preduzećima širom Velike Britanije, podržavajući AI inovacije i pomažući da se osiguraju pouzdane digitalne usluge za Google Cloud korisnike i Google korisnike u Velikoj Britaniji i inostranstvu”, dodala je kompanija.

Premijer Riši Sunak izrazio je svoju podršku projektu u tvitu, rekavši da je Googleova investicija preporuka pozicije Velike Britanije u tehnološkoj evropskoj sceni.

“To je ogroman glas povjerenja u Veliku Britaniju kao najveću tehnološku ekonomiju u Evropi, koja sa sobom nosi dobra radna mjesta i infrastrukturu potrebnu za podršku britanskim preduzećima”, rekao je.

Investicija je u skladu sa obećanjem vlade Velike Britanije da će izgraditi digitalnu infrastrukturu za ‘superpovezanu budućnost’ sposobnu da podrži veliku potražnju za munjevito brzim pristupom internetu. Prije dvije godine, Velika Britanija je postigla napredak u pružanju poboljšane digitalne infrastrukture, sa superbrzom širokopojasnom pokrivenošću koja je porasla na 97%.

Ovo nije prvi put da Google investira u Velikoj Britaniji, gdje trenutno zapošljava preko 7.000 ljudi.

Godine 2022, tehnološki gigant je kupio više lokacija u centru Londona, uključujući zgradu u Covent Gardenu te još jednu lokaciju u obližnjem King’s Crossu, gdje Google gradi novu kancelariju i gdje je smještena njegova AI kompanija DeepMind.