Bil Gejts, Bill Gates

Gejts: Nova tehnologija će eliminisati potrebu za pretraživačima

Podijeli

Iako je generativna vještačka inteligencija (AI) prožimala vijesti i sadržaje društvenih medija od lansiranja ChatGPT-a u novembru, moćna tehnologija koja se redovno razvija do sada je ostala odvojena od pretraživača kakve znamo.

Ipak, AI je već duže vrijeme dio internet pretraživanja – odgovoran je za predloge pretraživanja kao i rangirane web stranice. Ali generativna AI tek treba da bude ugrađena u to iskustvo.

Suosnivač Microsofta Bil Gejts kaže da će tehnologija u potpunosti eliminisati potrebu za pretraživačima.

Govoreći na AI Forward 2023, događaju čiji su domaćini Goldman Sachs i SV Angle, Gejts je rekao da će kompanija koja će na kraju pobijediti u trci sa AI to učiniti razvojem ličnog digitalnog asistenta.

Gates je rekao da ljudi s pristupom ovom asistentu “nikada više neće ići na web-lokaciju za pretraživanje, nikada nećete ići na stranicu za produktivnost, nikada nećete ići na Amazon”

Ovaj AI asistent – ​​koji još nije u otvorenom razvoju – biće sposoban da predvidi ljudske potrebe i obavljaće vrste zadataka za koje korisnici nemaju vremena, kao što je čitanje.

Gejts je dodao da smo daleko od toga da vidimo ovog digitalnog super asistenta u bilo kojoj vrsti redovne, masovne upotrebe.

Tehnološki milijarder je rekao da pobjednik trke AI – drugim riječima, uspješan programer ličnog AI asistenta – ima 50/50 šanse da bude tehnološki startup ili jedan od vodećih tehnoloških divova.

“Bio bih razočaran da Microsoft nije stigao tamo,” rekao je Gejts. “Ali impresioniran sam sa nekoliko startupa, uključujući Inflection.”

Inflection AI je manji tehnološki startup koji radi na oživljavanju Gejtsove ideje o AI asistentu.

“Zamislite svog ličnog AI saputnika s jednom misijom da vas učini srećnijim, zdravijim i produktivnijim”, napisao je Mustafa Suleyman, izvršni direktor Inflectiona i suosnivač Deep Minda. “Nemamo sve odgovore, ali planiramo da razvijemo ličnu inteligenciju koja zaista radi za vas. Naša misija je da čvrsto uskladimo vještačku inteligenciju sa vama i vašim interesima, iznad svega ostalog. To znači dizajniranje AI rješenja koja vam pomažu da artikulišete svoje namjere, organizujete svoj život i budete uz vas kada vam zatreba.”

Gejts je raspravljao o potencijalnim zdravstvenim inovacijama koje predstavlja AI, rekavši da bi tehnologija mogla dovesti do vrste lijekova koji mogu izliječiti Alchajmerovu i slične bolesti.

On se takođe dotakao potencijalnog rizika od gubitka posla koji predstavlja tehnologija, rekavši da će roboti s AI pogonom uticati i na “radnike s bijelim i plavim ovratnicima”, jer će inovacija biti mnogo jeftinija za korišćenje od ljudi.

Stručnjak za AI, profesor Gari Markus, svjedočio je tokom prošlonedjeljnog saslušanja u američkom senatu o nadzoru AI o ogromnom riziku za poslove koji predstavlja ova tehnologija.

“Mislim da će dugoročno, opšta vještačka inteligencija zaista zamijeniti veliki dio ljudskih poslova”, rekao je Markus.

Investitor