OTP vodi tri procesa spajanja, slijedi konsolidacija

Podijeli

Na nedavno održanoj Glavnoj skupštini mađarskog OTP-a naglašeno je da grupa trenutno učestvuje u tri akviziciona procesa u regionu te da slijedi završetak tog ciklusa, kazao je Balázs Békefi, predsjednik uprave OTP banke.

OTP u Crnoj Gori ima Crnogorsku komercijalnu banku (CKB), a nakon dozvole regulatora, uskoro će joj pridružiti i nedavno kupljenu Societe Generale banku Montenegro.

“Zahvaljujući našoj solidnoj kapitalnoj poziciji i strategiji rasta, u proteklih nekoliko godina smo vrlo aktivno ulagali akvizicijske napore u cijelom regioni. Uz Mobiasbancu preuzeli smo Societe Generale u Crnoj Gori, a najnovije je upravo objavljena kupovina slovenačke SKB banke”, kazao je Békefi u razgovoru za Jutarnji list.

U sljedećem razdoblju, prema njegovim riječima, akviziciona dinamika mogla bi se malo usporiti.

“Znamo da nakon vrlo zahtjevnih postupaka preuzimanja slijede još zahtjevniji i naporniji procesi integracije. Oni sa sobom nose vrlo složene postupke redizajniranja organizacije, a često i prilagođavanje tržišnih pristupa novoj veličini banke. Zato je logično da nakon perioda jačih akvizicija nastupi vrijeme konsolidacije i internog razvoja banke”, dodao je.

Podsjetio je da je OTP grupa najbrže rastuća bankarska grupa u ovom dijelu Evrope, a nedavno je proslavila i svoj 70. rođendan.

“S obzirom na brzinu kojom se danas događaju promjene na tržištu, mislim da možemo biti ponosni na našu stabilnost, rast i razvoj”, kazao je Békefi.

Odgovarajući na špekulacije da bi OTP mogao da kupi i regionalnu mrežu Addiko banke, Békefi je kazao da u grupi ne komentarišu nagađanja.

“Načelno nikada ne komentarišemo neslužbene informacije koje su gotovo stalno prisutne u javnosti. Naime, kad uspješno ostvarite više akvizicija i sprovedete integracione procese, kao što to radi OTP Grupa, to samo po sebi može dati povoda glasinama. Uvijek o svim namjerama akvizicija informacije objavljujemo u trenutku kad su spremne za objavu, to jeste, kad zaista imamo nešto službeno objaviti, rekao je Balázs Békefi.