OTP preuzeo Societe Generale i u Moldaviji, da li je na redu Crna Gora?

Podijeli

Francuska bankarska grupa Societe Generale objavila je u srijedu da je s mađarskim OTP-om dogovorila prodaju moldavske podružnice u sklopu reorganizacije poslovanja koja predviđa njeno povlačenje iz pojedinih dijelova istočne Evrope.

Francuska banka drži 87,85-postotni udio u Mobiasbanca Societe Generaleu, četvrtoj po veličini banci u Moldaviji s tržišnim udjelom od 13 odsto, javljaju agencije.

Iz francuske kompanije nijesu objavili vrijednost transakcije, navodeći jedino da će prodaja smanjiti njihove rezultate u četvrtom tromjesečju za 28 miliona eura. Taj iznos je već uključen u jednokratni trošak od 240 miliona eura, o kojem je banka javila sredinom januara.

Zahvaljujući transakciji, stopa adekvatnosti kapitala biće uvećana za jedan postotni bod, poručili su iz francuske banke.

Societe Generale je već prodao ogranke u Hrvatskoj, Albaniji, Bugarskoj i Srbiji mađarskom OTP-u koji širi poslovanje u istočnoj Evropi. Godinama se takođe govori da će slično uraditi i sa crnogorskom podružnicom, ali do sada nema potvrda. OTP je vlasnik i crnogorske najveće banke, CKB, tako da bi u slučaju da preuzmu i Societe Generale banku Montenegro došlo do spajanja u jednu super-banku. Protiv tog scenarija su nezvanično i u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) jer smatraju da bi nova banka imala preveliki tržišni udio i poremetila bi konkurenciju na tržištu.

Zahvaljujući ranijim akvizicijama, dobit OTP grupe 2017. je prvi puta premašila milijardu dolara.

Societe Generale namjerava da reorganizuje poslovanje kroz povlačenje iz zemalja u kojima se nijesu dovoljno razvili i konsoliduju ga na područjima sa snažnom poslovnom bazom. Iz francuske i mađarske banke javili su da zaključenje transakcije očekuju u nadolazećim mjesecima.

Dvije banke su potpisale i sporazum o saradnji u pružanju usluga međunarodnim korporativnim klijentima u segmentima upravljanja gotovinom, investicionog bankarstva, strukturiranih finansija i transakcija na tržištima kapitala.

Mađarska je već pokrivena sporazumom o saradnji, a uskoro će joj se pridružiti i Bugarska i Hrvatska, saopštili su iz OTP-a.

Albanija, Srbija i Moldavija biće uključene nakon što OTP preuzme poslovanje francuske banke u tim zemljama.