Primjer za crnogorske opštine: “Građani imaju pravo da znaju gdje ide njihov novac”

Podijeli

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, u ponedjeljak će realizovati svoje najvažnije obećanje – u potpunosti će otvoriti sve gradske finansije i budžetske transakcije pa će svaki građanin putem posebnog, jednostavnog pretraživača moći da provjere svaku fakturu za bilo koju osobu i kompaniju, od putnog računa i fakture za toner do većih investicija, piše Gradonačelnik.hr.

“Tako će se Grad Bjelovar etablirati kao prvi potpuno transparentan grad u zemlji. Građani imaju pravo da znaju na šta se troše njihove kune, a mi u Bjelovaru nemamo šta skrivati. Ovim potezom Grad Bjelovar postaje najtransparentniji grad u zemlji i predvodnik prave borbe protiv korupcije”, kazao je tim povodom Hrebak te pozvao i ostale gradonačelnike da građanima omoguće uvid u gradske finansije.

Jedino ograničenje pretraživača jeste da se neće moći saznati ko sve prima socijalnu pomoć, jer se tako želi zaštititi dignitet primaoca socijalnih davanja.

Jutarnji list podsjeća da je Hrebak prije tri mjeseca građanima omogućio puni uvid u gradski budžet i sve njegove stavke, i to do četvrtog nivoa dubine prikaza, što u većini gradova ne vide ni odbornici, a do ponedjeljka će se u nadograđeni sistem unijeti posljednje fakture.

Nova aplikacija biće lansirana u ponedjeljak ujutro na svečanom predstavljanju u Novinarskom domu u Zagrebu, a Hrebak napominje kako će građani putem nje u realnom vremenu moći pratiti na šta se tačno troši i na što se trošilo počevši od 1. januara 2018. godine.