PDV će u svim hotelima biti smanjen na 7%

Podijeli

Ministarstvo finansija priprema izmjene Zakona o PDV kojim bi trebalo da bude izjednačena stopa PDV-a pri prometu proizvoda i usluga u hotelima bez obzira na kategoriju i region, saopštio je juče u parlamentu ministar finansija Darko Radunović odgovarajući na pitanje Adrijana Vuksanovića (HGI).

Po važećem, PDV od sedam odsto imaju hoteli sa najmanje četiri zvjezdice u sjevernom regionu, odnosno sa pet u središnjem i primorskom. Za sve ostale hotele stopa je 21 odsto pri prometu proizvoda i usluga.

“Kako je važeće zakonsko rješenje u suprotnosti sa Direktivom 2006/112 o zajedničkom sistemu PDV ministarstvo priprema izmjene. Smatramo da će predloženo rješenje doprinijeti povećanju konkurentnosti turističke privrede i smanjenju sive ekonomije – rekao je Radunović i podsjetio da je važeće rješenje doprinijelo povećanom investicionom interesovanju, zbog čega su 2017. godine otvorena 33 nova hotela, a prošle 25.

Radunović je odgovarajući na pitanje Marte Šćepanović (DPS) da li će doći do smanjenja akcize na gazirana pića sa dodatkom šećera kazao da bi to zahtijevalo detaljnu analizu.

“Naplata akciza na gaziranu vodu sa dodatkom šećera je u prva četiri mjeseca ove godine iznosila 2,25 miliona, što je 700 hiljada više u odnosu na isti prošlogodišnji period”, naveo je Radunović.