Podgorica najbrže rastuća avio-destinacija u regionu

Podijeli

Između 2009. i 2019. godine, Podgorica je bila najbrže rastuća gradska vazdušna luka u bivšoj Jugoslaviji u smislu povezanosti, s prosječnim rastom od 284 odsto.

To su podaci Međunarodnog aerodromskog savjeta (ACI).

Slijede Skoplje sa 119 odsto, Sarajevo sa 109 odsto, Beograd na 77 odsto, Zagreb na 73,4 odsto i Ljubljana, koja je porasla 20,4 odsto.

Priština, kako prenosi CdM, nije bila uključena u izvještaj.

Kada se uzmu u obzir svi aerodromi u regionu, ACI je saopštio da je Niš u posljednjoj deceniji zabilježio najveći rast ukupne povezanosti, koji iznosi preko 1000 odsto. Beograd je imao najbolju ukupnu povezanost, a slijedi ga Zagreb.

Generalno, aerodromi u zemljama bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ nude manje konekcija putnicima, i direktnih i indirektnih, u poređenju sa svojim evropskim konkurentima, pokazao je najnoviji izvještaj ACI-ja za 2019.

Prema tom izvještaju crnogorski aerodromi su od 43 posmatrane države na 36. mjestu.

Ističe se da najslabiju aerodromsku povezanost na kontinentu ima Bosna i Hercegovina, a slijedi je Sjeverna Makedonija, objavio je poratl exyuaviation.

“Iako Bosna ima najnižu direktnu povezanost, ona je ispred Makedonije u smislu indirektne i povezivosti čvorišta”, pokazuje istraživanje.

Makedonija je na 40. mjestu. U protekloj deceniji zabilježen je značajan rast broja putnika, međutim, dominantnost Wizz Aira i primarno opsluživanje sekundarnih vazdušnih luka uticali su na ukupni rang zemlje.

Slovenija je na 39. mjestu, a Crna Gora na 36. mjestu. Srbija je na ljestvici povezanosti bila druga u bivšoj Jugoslaviji, zauzela je 28. mjesto u Evropi, a Hrvatska je prednjačila kao 22. najbolje povezano tržište na kontinentu.

Španija ima najviši nivo aerodromske povezanosti u Evropi, a za njom slijede Njemačka, Velika Britanija, Francuska pa Turska.

S druge strane, pojedini aerodromi glavnih gradova u cijelom regionu u posljednjoj deceniji doživjeli su snažan rast povezanosti.