Plantaže uspjele da za pola godine naprave 5,5 miliona eura gubitka

Podijeli

Državna kompanija 13. jul Plantaže a.d. Podgorica u prvih šest mjeseci ove godine poslovala je sa gubitkom od 5,5 miliona eura. To pravdaju sezonskim karakterom poslovanja. Pozitivne finansijske rezultate, odnosno profit u kompaniji očekuju krajem trećeg kvartala, kada se proizvodni ciklusi u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji završe.

Prema izvještajima o poslovanju, kompanija je za prvih šest mjeseci ostvarila ukupne prihode u iznosu od 9,7 miliona €, što je 4 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

“Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu su veći za 5 odsto. Prodajom flaširanih proizvoda (vina i rakija) na domaćem tržištu, ostvaren je prihod od 4,5 miliona eura što je 3 odsto više u odnosu na prethodnu i na nivou plana za 2019. godinu. Prihodi od usluga u iznosu od 500 hiljada eura veći su za 102 odsto u odnosu na prethodnu godinu i 29 odsto u odnosu na plan”, saopšli su iz kompanije na drugoj redovnoj sjednici Odbora direktora kompanije gdje su razmatrani rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci.

Ukupni troškovi za prvih 6 mjeseci tekuće godine, kako navode, iznose 15,2 miliona €. Ipak u prvoj polovini godine, periodu u kojem poljoprivredni sistemi zbog sezonskog karaktera proizvodnje bilježe veće rashode od ostvarenih prihoda, kompanija je zabilježila gubitak.

“Rast troškova uslovili su povećani inputi sa tržišta i obim proizvodnje, teška poljoprivredna godina imajući u vidu da su nepovoljne vremenske prilike, ekstremno velika koločina padavina i grad, uslovili rast troškova zaštitnih sredstava za vinograde, breskvu i nektarinu na Ćemovskom polju, kao i problemi u obezbjeđivanju kvalifikovane radne snage. Zbog povećanih inputa sa tržišta, najveći rast bilježe troškovi repromaterijala kao rezultat zanačajno većeg obima flaširanja od gotovo 80% u odnosu na prethodnu godinu”, navodi se u saopštenju.

Stabilizaciju bilansa i pozitivne finansijske rezultate, odnosno profit u kompaniji očekuju krajem trećeg kvartala, kada se proizvodni ciklusi u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji završe.