Kruzer, Kotor, Luka Kotor

Profit Luke Kotor skočio 50,5%

Podijeli

Luka Kotor je za prvih devet mjeseci ostvarila profit od 1,05 miliona eura, što je 50,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je Pobjedi predsjednik borda ove kompanije Branko Ivanović, dodajući da se radi o rekordnom rastu dobiti.

“Prihodi kompanije u prvih devet mjeseci iznosili su 2,85 miliona eura i za 32,8 odsto su veći od prihoda osvarenih lani u istom periodu”, kazao je Ivanović.

Poslovni rashodi Luke Kotor u prva tri kvartala iznosili 1,79 miliona eura, što je rast od 27% zbog koncesionog ugovora za korišćenje luke.

Luka Kotor je koncesionar trgovačke luke Kotor, a ugovor o prvenstvenoj koncesiji sa Vladom potpisan je 25. marta, a na osnovu odluke Vlade od 27. decembra prošle godine.

Koncesija je na 12 godina, a poslovnim planom za taj period planirana su ulaganja u infrastrukturu i suprastrukturu od pet miliona eura. Iz Ministarstva saobraćaja je u martu, nakon potpisivanja ugovora o koncesiji sa kotorskom kompanijom, saopšteno da će se realizacijom planiranih investicija stvoriti uslovi za prihvat kruzera najnovije generacije bez ograničenja dužine i gaza i povećati kapaciteti marinskog dijela. Osim toga, biće povećan kvalitet lučkih usluga. Ranije je saopšteno da će od ugovora o koncesiji benefite imati država, opština, građani, a prije svega zapošljeni u Luci Kotor, kao i da je najvažnije da se otklone bezbjednosni rizici i omogući ulaganje, investicije, razvoj, bezbjednosno uplovljanje brodova, kao i komfor putnika i turista.

Luka Kotor je krajem avgusta podnijela Ministarstvu održivog razvoja zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju samostalnog odbojnika za naslon brodova i dva samostalna mjesta za vezivanje na bovi na operativnom prostoru Luke Kotor, a u cilju unapređenja tehničko-tehnoloških elemenata prihvata putničkih brodova. Kompanija Luka Kotor je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 801,2 hiljade eura i jedno je od šest akcionarskih društava koje su dioničarima isplatile dividendu za prošlu godinu.

Skupština akcionara kotorske kompanije je u junu donijela odluku da na ime dividende vlasnicima podijeli polovinu profita. Opština Kotor posjeduje 56,97 odsto dionica Luke, Fond PIO 17,5, a Zavod za zapošljavanje 5,87 odsto kapitala firme.