Kinezi pretekli Apple: Oppo na trećem mjestu po proizvodnji pametnih telefona

Podijeli

Američka tehnološka kompanija Apple skliznula je sa trećeg na četvrto mjesto IHS Markit liste najboljih svjetskih proizvođača pametnih telefona za drugi kvartal 2019. godine.

Sada se nalazi iza Samsunga, Huaveja i Oppoa, kineske marke pametnih telefona koja je na Zapadu manje poznata.

Prema podacima IHS-a, Apple je tokom tri mjeseca do kraja juna isporučio 35,3 miliona iPhone-a, osvojivši tako 11 odsto tržišta smartfona.

Međutim, kompanija Oppo je isporučila 36,2 miliona telefona i tako zauzela treće mjesto na listi.

Samsung i Huawei, uprkos svim nedavnim problemima u SAD-u, isporučili su 75,1 milion i 58,7 miliona telefona, i zauzeli udjele od 23 odsto i 18 odsto na tržištu.

Prodaja iPhone-a pala je rekordnim tempom u toku tri mjeseca do kraja marta, a zatim i u narednom kvartalu. U odnosu na isti period prošle godine prodaja iPhone-a pala je za 11,8 odsto.

Prodaja iPhone-a sada čini manje od polovine Appleovih ukupnih prihoda, jer je kompanija ostvarila veći rast sa prodajom ostalih proizvoda kao što je Apple Watch.

Analitičari ovo objašnjavaju time da korisnici sada rijetko mijenjaju telefone, a povrh svega, Apple je svojim odbijanjem da stvori jeftiniji telefon promašio ključnu publiku i dozvolio svojim rivalima da zarade, piše BizLife.