11 znakova da nijeste spremni za kupovinu stana, čak i ako mislite da jeste

Podijeli

Napraviti korak od iznajmljivanja do kupovine stana ili kuće uzbudljivo je i oslobađajuće – za mnoge znači ostvarenje životnog sna. Ali to je i velika odluka, kako za vašu budućnost, tako i za vase dugoročne finansije.

U pitanju je dugoročno opredjeljenje koje zahtijeva jako finansijsko stanje, a u mnogočemu se radi o više od novca.

Ako vas bilo koji od sljedećih znakova pokoleba, znak je da biste u suštini htjeli da odgodite kupovinu nekretnine.

Slijedi spisak 11 faktora koji će vam pomoći da shvatite da li je kupovina u ovom momentu pametan izbor:

Imate nizak kreditni rejting / kreditnu sposobnost

Prije razmatranja odluke o kupovini nekretnine, trebalo bi da provjerite vašu kreditnu sposobnost. Za to vam je najbolje da pođete kod kreditnog referenta u banci gdje primate platu i ostala primanja, ali vam u tome mogu poslužiti i online servisi poput Credit Karma, Credit.com, ili Credit Sesame.

“Što je bolji rejting, to će vam kamata na vašu hipoteku biti manja”, napisao je ekspert za lične finansije Ramit Seti u knjizi “Naučiću Vas da budete bogati” (I Will Teach You To Be Rich).

“Dobra kreditna sposobnost može značajno umanjiti vašu mjesečnu ratu, tako da, ako rejting nije dobar, razmislite o odgađanju kupovine dok se vasa finansijska slika ne poboljša”, savjetuje on.

Kupujete stan/kuću kao investiciju

Ako vas neko pita zašto kupujete nekretninu i vaš prvi odgovor glasi u smislu da vam je dosadilo da dajete novac za kiriju ili zbog toga što je to dobra investicija – to je znak da mentalno nijeste spremni za sve odgovornosti koje donosi vlasništvo nad stanom ili kućom.

Morate davati više od 30 odsto primanja za ratu

Eksperti za lične finansije kažu da je dobro pravilo da se osigura da ukupna mjesečna rata ne troši više od 30% od vaše neto zarade.

“Sve preko toga vas čini toliko ranjivima ako bilo šta u međuvremenu krene po zlu, kada su vase finansije u pitanju”, napisali su Harold Polak i Helen Olen u njihovoj knjizi “The Index Card”.

Nemate dovoljnu ušteđevinu za hitne slučajeve

Polak i Olen su napisali:

“Svima nam se dešavaju vanredni finansijski izdaci. Neko se razboli. Osiguravajuće društvo odbaci medicinski zahtjev. Iznenada ostanemo bez posla. Kako god – život nas ubacuje u neplanirane situacije ali banka svakako očekuje izmirenje naših mjesečnih obaveza… Zato je bitno da imate fond za vanredne situacije. Tek tada razmislite o kupovini stana. Ako nemate fond za hitne slučajeve a imate kuću, velike su šanse da ćete jednog dana upasti u nevolju.”

Sertifikovani finansijski planer Džonatan Mini preporučuje da imate procjenu troškova života od par godina, u slučaju gubitka posla ili drugog iznenađenja
“Za razliku od jednogodišnjeg ili dvogodišnjeg ugovora o zakupu stana i poznatih klauzula o raskidu ugovora, neplaćanje hipoteke može Vam napraviti veliku štetu “, rekao je Mini ranije za Business Insider .

“Pored toga, brza prodaja nije uvijek moguća ili isplativa”, upozorio je.

Nemate nikakvu štednju

Znamo – teško je imati fond za vanredne situacije sa trenutnom platom. Ali to nije izgovor da nemate nikakvu ušteđevinu-

Ako odvajate neki novac svakog mjeseca, to će vašu finansijsku kondiciju svakako jačati a što je dobar put za kupovinu stana.

Ako uspijete da uštedite jedino za ratu za kredit, i to je znak da bi odluku o kupovini stana trebalo odgoditi kada vasa primanja budu stabilnija.

Ne možete obezbijediti 10 odsto za avans

Preispitajte kupovinu i u slučaju da ne možete unaprijed finansirati 10 odsto kredita, popularni avans. Neke banke čak to traže i kao uslov. Dakle, ako vam je potreban kredit od 50.000 eura, neke banke će vam tražiti da učestvujete sa 5.000 eura vlastitog novca.

Idealno bi bilo da imate unaprijed ušteđenih 20 odsto – to će vam tokom otplate kredita donijeti ogromno olakšanje.

“Što više novca možete uložiti u kredit, niža je mjesečna rata”, preciziraju Polak i Olen. “To je zato što ćete za finansiranje krediat morati da od banke pozajmite manje novca. To vam može uštedjeti hiljade eura tokom otplate kredita.”

Planirate velike troškove u narednih pet godina

Sigurno vam stan nije jedini trošak kojem se želite izložiti u narednom period. “”Imajte na umu sljedećih nekoliko godina na i ono što vas tada čeka”, savjetuju stručnjaci.

Ako na tom putu nema velikih, makar ne planiranih, troškova, biće vam lakše da otplaćujete kredit za stan kao najveći izdatak.

Razmislite o ovome: ako trenutno možete priuštiti hipotekarne isplate od 400 eura mjesečno, a planirate dijete sljedeće godine, hoćete li i dalje moći da servisirate dug bez problema? Ako je odgovor “vjerovatno ne”, vrijeme je da odaberete prioritete.

Planirate da se selite za pet godina

“Vlasništvo nad kućom, poput ulaganja u dionice, najbolje funkcioniše kao dugoročna ideja”, objašnjavaju Polak i Olen. “Potrebno je da prođe makar pet godina da odluku o kupovinu stana prekršite a da to bude opravdano. Prvih nekoliko godina plaćanja kredita placate kamatu, a tek onda glavnicu”, kažu oni.

Seti, s druge strane, procjenjuje da je kupovina nekretnine opravdana ako u njoj planirate da ostanete makar 10 godina.

“Što duže ostanete u njoj, to ćete novca više uštedjeti”, napisao je on. “Ako je prodate agenciji za nekretnine, platićete ogromnu proviziju – obično je to 6% od prodajne cijene. Podijelite to na samo nekoliko godina i to će vas pogoditi više nego da zadržite stan na 10 ili 20 godina”, procjena je Setija na osnovu cijena nekretnina u SAD.

U ove troškove nijesu uključene cijene selidbe, koji takođe mogu biti veliki.

Nećete moći da ostvarite ostale ciljeve

Da li ste spremni da se odreknete brojnih želja zbog kupovine stana? Dobro razmislite o svim planovima prije nego zaronite u dugoročni dug da bi imali vlastite zidove i prostor za stanovanje.

Već ste u dubokom minusu po karticama

Takođe, vjerovatno već imate i dugovanja po osnovu debitnih i kreditnih kartica. Ne zanemarite it e dugove koji nam stalno vise nad glavom i za čiju otplatu takođe treba neki novi kredit.

Možda je vrijeme da otplatite te dugove, pa da krenete u nove, veće.

“Ako su vaše trenutne obaveze prema bankama visoke, vlasništvo nad stanom je nešto što definitivno treba da ostavite po strani”, upozoravaju eksperti za lične finansije.

Cijena stana nije jedini trošak

Morate misliti i iznad onoga što je sama cijena za kupovinu stana. Postoji cijelo brdo skrivenih troškova – takse, porezi, naknade, održavanje, osiguranje… što može koštati i nekoliko hiljada eura godišnje.

Da ne pominjemo troškove opremanja stana – namještaja, bijele tehnike, razne opreme i svega ostalog što želite da obezbijedite za ugodan boravak u svom životnom prostoru.

Sve ovo treba da stavite na papir, makar kao orijentaciju koliko će vas kupovina vlastitog doma zaista koštati.

Business Insider/Investitor.me