WordPress preuzima Tumblr za manje od 3 miliona dolara

Podijeli

Američka kompanija Verizon prodaće servis Tumblr kompaniji Automattic, vlasniku platforme za blogovanje i web stranice WordPress, potvrdile su u ponedjeljak obje strane u dogovoru.

Verizon će se tako “otarasiti” WordPressa kojeg je preuzeo 2017. godine. Iako uslovi dogovora nijesu objavljeni, Axios javlja da je Tumblr prodat za manje od tri miliona dolara.

Tumblr koji omogućava korisnicima da učitavaju i dijele slike, videozapise i tekst, nekada je bio popularna društvena mreža s aktivnom bazom mladih korisnika, ali je u posljednje vrijeme zaostajao, pa se nije mogao nositi s rastom Twittera, Instagrama i Reddita.

Automattic takođe posjeduje alat za e-trgovinu WooCommerce, Longreads i Simplenote, ali sticanje Tumblra je najviši domet kompanije u dosadašnjem širenju portfolija.

U postu kojim potvrđuje kupovinu, izvršni direktor Automattic-a Matt Mullenweg ocijenio je da su WordPress, koji korisnicima omogućuje stvaranje blogova i web stranica, i Tumblr “filozofski usklađeni” jer oboje rade u cilju “demokratizacije koji ima mogućnost objavljivanja sadržaja na internetu”.

“Kada je mogućnost za udruživanje snaga postala konkretna, činilo se da ova generacija ima jednu priliku da dvije voljene platforme pripoji jednu drugoj kako bi izgradile bolji, otvoreniji, inkluzivniji – i, iskreno, zabavniji web”, ocijenio je on.

Mullenweg nije izričito rekao kako će se (i da li će) ovom akvizicijom promijeniti iskustvo krajnjeg korisnika Tumblra, ali je naveo da će se on razvijati “na svoj način”.

Verizon je Tumblr kupio 2017. godine od Yahoo-a, u pokušaju da ojača dio poslovanja uredništva i oglašavanja. Prije toga, Yahoo je Tumblr kupio od Karpa na vrhuncu svoje moći 2013. godine za 1,1 milijardu dolara. Karp je ostao na mjestu izvršnog direktora nekoliko mjeseci nakon akvizicije od Verizona.

Mullenweg je za Wall Street Journal rekao da će Tumblr i dalje zabranjivati ​​objavljivanje sadržaja za odrasle, nastavljajući primjenu pravila koju je Verizon prvi put napravio prošle godine u nastojanju da web mjesto učini prijateljskijim za oglašivače. Ova odluka izazvala je nezadovoljstvo korisnika Tumblra.

Investitor.me/Forbes