Flickr promijenio vlasnika

Podijeli

Nekad vrlo popularni servis za skladištenje fotografija Flickr sada će biti u vlasništvu konkurentskog servisa SmugMug. U ruke servisa koji se takođe specijalizovao za skladištenje fotografija Flickr prelazi za nepoznati iznos.

Dio je to kampanje prodaje pojedinih dijelova kompanije, nedavno pokrenute od strane podružnice firme Verizon pod imenom Oath, koja pod jednim krovom okuplja Yahoo i AOL.

Flickr je nastao 2004. godine unutar kanadske kompanije Ludicorp, a iduće godine kupuje ga Yahoo, koji je prošle godine rasprodat u dijelovima, od kojih je neke preuzeo Verizon (Flickr je ušao u spomenutu Verizonovu podružnicu Oath), a ostatak je preuzela kineska Alibaba (i uklopila u podružnicu Altaba), javlja Bug.hr.

Nakon velikih korporacija Flickr dolazi u ruke porodične firme SmugMug koju su 2002. godine osnivali otac i sin Chris i Don MacAskill.

Nakon preuzimanja, Flickr i SmugMug nastaviće poslovanje kao zasebni servisi, a korisnici će morati da pristanu na SmugMugove uslove poslovanja ukoliko žele da nastaviee korišćenje Flickr. U SmugMugu obećavaju “kako će investirati u svijetlu budućnost Flickra”.