CBCG: Kovanica od jednog i dva centa ima dovoljno, ne žele ih trgovci i potrošači

Podijeli

Od uvođenja eura u platni sistem Crne Gore, 3. januara 2002, u svakom momentu je bilo obezbijeđeno uredno snabdijevanje svih poslovnih banaka potrebnom količinom i apoenskom strukturom eura, kazali su iz Centralne banke (CBCG) na aktuelnu temu vraćanja kusura “u cent”.

“Razlog zašto nema sitnih kovanica, u apoenu od cent i dva, u prometu, nije pitanje za CBCG, jer CBCG raspolaže dovoljnom količinom svih apoena eura. Radi se jednostavno o navici, pogrešnom odnosu prema novcu, i kod trgovaca i kod potrošača”, kazali su iz te institucije za Vijesti.

Višegodišnju lošu naviku jednih i drugih mogao bi da promijeni novi zakon o zaštiti potrošača, čije izmjene su usvojene na sjednici Vlade početkom jula.

Izmjene zakona predviđaju obavezu trgovca da “uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima”.

U Centralnoj banci smatraju da će čak i ako, tek kad zakon bude izglasan i stupi na snagu, biti potrebno vrijeme da zaživi u praksi i da i potrošači i trgovci oslobode usvojenih navika prema apoenima od cent i dva.

“Jer se radi o navikama koje je vrlo teško promijeniti, ali promjena će sigurno biti bar u dijelu da trgovine raspolažu i nude građanima kusur u sitnim apoenima”, navode iz te institucije.

Novi zakon sa više optimizma dočekuju u Upravi za inspekcijske poslove (UIP), kojoj je u proteklom periodu, iako ne mnogo, zbog nedostatka sitnih apoena pri vraćanju kusura, upućeno više žalbi potrošača.

“Žalbe su podnosili domaći potrošači. Međutim, ne postoji zakonski osnov na osnovu kojeg bi Tržišna inspekcija mogla sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena. Izmjene Zakona o zaštiti potrošača donijeće novinu u tom smislu”, kazali su “Vijestima” iz UIP–a.

Izmjenama Zakona o zaštiti potrošača za trgovce koji ne vrate kusur u svim apoenima predviđene su kazne i do 2.000 eura.