Kako se prilagoditi promjenama na tržištu rada: Čak 14 odsto radnika bi trebalo da promijeni zanimanje

Podijeli

Makinzi global institut procjenjuje da do 2030. godine oko 375 miliona radnika, odnosno 14 odsto radne snage u svijetu, treba da promijeni kategoriju zanimanja kako bi se prilagodili promjenjivom tržištu rada, prenosi Poslovni dnevnik.

Svi radnici će morati da usvoje nova znanja i vještine, jer se njihova radna mjesta razvijaju uporedno sa sve sposobnijim mašinama.

Ako će automatizacija oblikovati budućnost rada, cjeloživotno učenje određivaće budućnost radnika, naročito zbog činjenice da se produžava životni vijek radnika.

Ne tako davno, većina radnika je bila zaposlena u istoj industriji, često u istoj kompaniji tokom većeg dijela svoje karijere. Međutim, danas je gotovo 40 odsto radnika u EU zaposleno na netipičan način, odnosno ne rade puno radno vrijeme, u kombinaciji su rada na određeno i neodređeno vrijeme ili su samozaposleni.

Prosječan radno sposoban Amerikanac u današnje vrijeme ima ukupno 11 radnih mjesta tokom svog životnog vijeka, dok brojni rade više poslova istovremeno.

Dok tehnološke inovacije transformišu privrede, radnici širom svijeta čine sve što je potrebno da bi dobili priliku za napredovanjem, pa tako prelaze granice, mijenjaju radna mjesta ili otvaraju firme.