Rizort kod Ulcinja, vrijedan do milijardu eura, gradiće Arapi?

Podijeli

Projekat Mavrijan Luxury Resorts predstavljen je sredinom jula, a ovih dana u Ulcinj dolaze zainteresovani investitori iz Katara i Egipta.

Ljoro Nrekić, gradonačelnik Ulcinja, izjavio je krajem prošle sedmice da će Opština ubrzo pronaći ulagača za izgradnju turističkog kompleksa na Mavrijanu.

Sredinom jula, gradonačelnik je rekao da je na tom brdu iznad uvale Valdanos, na površini od oko 63 hektara, planirana gradnja marine, tri luksuzna hotela i 105 vila, koji bi ukupno imali oko 5.000 kreveta

Gradonačelnik je dodao da će Opština tražiti saglasnost Ministarstva finansija za prodaju svog dijela zemljišta, koje se procjenjuje na oko 20 miliona eura.

“To je put da Opština izađe iz blokade u kojoj smo od sredine prošlog mjeseca”, objasnio je Nrekić.

Na javnoj prezentaciji projekta Mavrijan Luxury Resorts and Villas gradonačelnik je objasnio da je riječ o lokaciji od oko 500.000 kvadrata, od Kruča do Valdanosa.

“Ovakav projekat je dobar i za Ulcinj i za Crnu Goru, a kada bi se realizovao, vrijednost te investicije bila bi između 600 miliona i milijardu eura”, objasnio je Nrekić, dodajući da slijedi prezentacija potencijalnim ulagačima.

Najavio je da su zainteresovani ulagači iz Katara i Egipta zakazali sastanke s vodstvom ulcinjske opštine ovih dana.

Prema riječima Aleksandra Dabanovića, glavnog gradskog arhitekte, u takozvanoj Uvali udovica planirana je marina sa 147 vezova sa širokom promenadom, zatim heliodrom i restoran-vidikovac, kao i pristup za amfibijske i hidroavione. On je dodao da je koeficijent zauzetosti prostora vrlo nizak i iznosi 14%, kao i izgrađenosti od 42%, dok je zastupljenost zelenih površina 82%.

Rizort se, tvrdi se, neprimjetno uklapa u okruženje, prateći konfiguraciju terena.

Prvi hotel A ima bruto površinu od 32.000 kvadratnih metara, sa 3848 kvadrata otvorenih bazena i 2675 metara kvadratnih otvorenih sportskih terena.

Hotel B je centralni rizort s predviđene 652 smještajne jedinice, 47.800 kvadratnih metara bruto površine, bazenom od 2500 i terenima od 2546 kvadratnih metara. Hotel C takođe je u obliku resorta ukupnog kapaciteta 22.299 kvadrata.

Tipske vile za jednu porodicu

Kazino hotel imaće 21.800 kvadrata, od kojih je više od 10.000 namijenjeno upravo za kockarnicu. Preostali dio činiće, uz ostalo, 100 ekskluzivnih smještajnih jedinica za korisnike te zabave koji će do marine stizati s dva izdvojena panoramska lifta i heliodromom na krovu hotela, čime će privatnost gostiju biti garantovana.

Tipske vile, njih 105 s površinom od oko 350 kvadratnih metara, osmišljene su za primanje jedne porodice i imaju sve potrebne unutrašnje i spoljne sadržaje, uključujći parking i bazene. Smještene su radijalno, u tri niza.

“Obilikovanje turističkog naselja proizašlo je iz mediteranskih pojednostavljenih formi, koje prate konfiguraciju terena, ozelenjenih ravnih krovova i bijele fasadne obloge, osim hotelskog objekta u centru naselja koji svojim oblikom podsjeća na kruzer”, rekao je Aleksandar Dabanović, glavni gradski arhitekt Ulcinja.

Prema njegovim riječima, budući turistički kompleks ima idealnu poziciju, kroz koju će prolaziti saobraćajnica duga 9,6 km.