Crna Gora najgora u regionu po kvalitetu usluge i ljubaznosti prodavaca

Podijeli

Crna Gora je prema kvalitetu usluga, ljubaznosti i poznavanju onoga što se nudi kupcima i gostima ove godine zauzela posljednje mjesto u regionu.

Prema rezultatima istraživanja “Regionalna usluga-GUEST” agencije Heraklea u saradnji sa agencijama iz regije, Crna Gora sa rezultatom od 55,1 odsto je u padu za 15,4 postotnih poena u odnosu na 2018. i zauzea je posljednje, šesto mjesto na listi.

Ovaj rezultat je posebno porazan ako znamo da se crnogorska ekonomija oslanja najviše na sektor usluga (turizam, trgovina).

Najbolju uslugu, po tom istraživanju, ove godine ima Slovenija, čiji je rezultat od 83,4 odsto za gotovo 8 postotnih poena bolji nego lani, dok je drugo mjesto zauzela Sjeverna Makedonija, s rezultatom od 83,1 odsto, što je 4,1 postotni poen bolje nego prošle godine.

Hrvatska je s ukupnim rezultatom od 75,1 odsto zauzela treće mjesto u regionu, što je porast od gotovo 2 postotna poena u odnosu na prošlu godinu.

Slijede Srbija i Bosna i Hercegovina.

Riječ je o 11. istraživanju kvaliteta usluga u regiji, koje Heraklea u saradnji sa sličnim agencijama sprovodi putem tajnih kupaca.

Istraživanje je sprovedeno u junu ove godine, a tajni kupci u svim zemljama su ukupno obišli 800 prodajnih mjesta različitih djelatnosti – autosalone, banke, benzinske pumpe, supermarkete, prodajna mjesta telekomunikacionih kompanija, turističko-ugostiteljske i objekte uslužnih djelatnosti s ciljem otkrivanja ko ima najbolju uslugu u regionu.

Mjerenj su osnovni elementi dobre odnosno kvalitetne usluge poput pozdrava, utvrđivanja potreba/želja kupaca, poznavanja proizvoda, nuđenja dodatnog proizvoda te zahvalnosti na posjeti, a sve prema standardima iz akronima engleske riječi GUEST (gost) odnosno Greet, Understand, Explain, Suggest, Thank).