MMF tvrdi da je trošak za auto-put već premašio milijardu eura

Podijeli

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je da su troškovi za gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar–Boljare, od Smokovca do Mateševa, porasli 25 odsto, što znači da su premašili milijardu eura.

U saopštenju MMF-a navedeno je da je trošak najtežih 41 kilometar auto-puta prvobitno bio procijenjen na 809 miliona na osnovu čega se Vlada i zadužila kod kineske EXIM banke, ali da prekoračenja troškova mogu povećati ukupan trošak oko sedam odsto.

„Zbog naknadne aprecijacije dolara i valutnog rizika, trošak je porastao dodatnih 18 odsto“, navodi se u saopštenju MMF-a.

Prvobitna procjena Vlade je da će gradnja autoputa Smokovac – Mateševo koštati 809,6 miliona eura. Od tog iznosa, 85 odsto odnosno 688 miliona eura će obezbijediti EXIM banka kroz kredit, a 15 odsto ili 121 milion eura je učešće države Crne Gore. EXIM banka je kredit dala u dolarima, tačnije 944 miliona dolara.

Tokom radova, troškovi su narasli za predviđenih 10 odsto, tako da će, prema sadašnjim procjenama, cijeli projekat koštati skoro 900 miliona eura.

Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva posto. Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije pokazala je socio-ekonomska analiza tog projekta.