EPCG s Austrijancima na proljeće počinje gradnju vjetroparka Gvozd

Podijeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će ubrzo sa austrijskom kompanijom Ivicom holding GmbH potpisati ugovor o zajedničkom razvoju projekta o izgradnji vjetroelektrane Gvozd, najavio je u intervjuu Pobjedi izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering EPCG Ivan Mrvaljević.

“Planirana je izgradnja VE snage 50 MW, očekivane godišnje prozvodnje od oko 150 GWh. Očekivani početak izgradnje je proljeće 2021. godine, trajanje radova 18 mjeseci, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno za jesen 2022. godine”, rekao je Mrvaljević.

Skupština akcionara EPCG je krajem avgusta donijela oduku o izgradnji te VE, a Mrvaljević je poručio da je čitav proces bio transparentan i da je apsolutno sve u vezi tog projekta urađeno u skladu sa zakonima i statutom EPCG.

Mrvaljević je podsjetio da je prošle godine kompanija počela veliki petogodišnji ciklus investicija čija je realizacija “uveliko u toku”.

“Rekonstrukcijom i modernizacijom postojećih objekata omogućićemo stabilan rad i produženje radnog vijeka elektrana, a uvođenjem naprednih tehnologija i savremenih informacionih sistema upravljanja obezbijediće se njihova automatizacija u cjelini i stvoriti mogućnosti pružanja sistemskih i pomoćnih usluga kako za EES Crne Gore tako i na regionalnom tržištu. Kao jedan od najvećih prioriteta razvoja u narednom periodu prepoznata je potreba za diversifikacijom proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, prije svega sunca i vjetra. Upravo će izgradnja novih proizvodnih objekata dovesti do povećanja konkurentnosti i znatno unaprijediti mogućnosti za trgovinu električnom energijom”, naveo je.