Skraćena radna sedmica postala predizborno obećanje

Podijeli

Britanska opoziciona Laburistička stranka koja se priprema za moguće prijevremene izbore, danas je čvrsto obećala da će mobilizovati sve finansijske resurse na razini koja nije viđena od obnove nakon Drugog svjetskog rata, uvesti kraću radnu sedmicu i povećati javnu potrošnju.

Laburisti nastoje da iskoriste haos s Brexitom koji zaokuplja premijera Borisa Džonsona i njegovu konzervartivnu vladu kako bi na izborima koji se očekuju krajem godine preuzeli kontrolu nad ekonomijom vrijednkm 2,8 milijardi američkih dolara, prenose agencije.

Predstavljajući se kao budući ministar finansija na godišnjoj konferenciji laburista u Brajtonu, veteran ljevičar Džon Mekdonel opisao je kako bi preobrazio strogo načelo slobodne trgovine i preduzetništva kojim se zemlja rukovodila decenijama.

“Mobilizovaćemo finansijske resurse na nivo koji nije viđen od obnove nakon Drugog svjetskog rata kako bismo ispunili dvostruki cilj – održivu budućnost i bolju današnjicu”, rekao je Mekdonel, 68-godišnjak koji se gotovo cijeli život bori protiv kapitalizma.

Laburistička stranka se priprema za masovnu nacionalizaciju, veću javnu potrošnju, povećanje poreza i prisiljavanje velikih korporacija da radnicima ustupe dionice, što je izazvalo duboku zabrinutost među investitorima i preduzetničkim krugovima.

S Džonsonom, koji muku muči u pokyšaju da održi na okupu stranku podijeljenu oko Brexita te pitanja kako i kada će Britanija napustiti Evropsku uniju, ako ikada to učini, rezultat izbora je teško predvidjeti.