Motivisao ga Voren Bafet: Sa 200 dolara u tri godine stvorio online carstvo vrijedno 10 miliona dolara

Podijeli

Prije tri godine tada 33-godišnji prodavač solarnih panela, Trevor Chapman, nezadovoljan svojim poslom odlučio je iz temelja promijeniti vlastiti život, stvorivši pri tome, sasvim slučajno pravo malo internetsko carstvo vrijedno 10 miliona dolara.

“Došlo je vrijeme kad sam se morao opametiti. Razmišljao sam, hoću li početi uživati u životu tek kada mi djeca odrastu ili sad”, prisjeća se Chapman za CNBC.

Zbog rasta trenda kupovine putem interneta, ali i svog ranijeg iskustva, Chapman se odlučio na otvaranje online trgovine LDSman.com u koju je tada uložio 200 dolara.

Kako pojašnjava, to je tada bila najjeftinija opcija.

Najveći dio sredstava uložio je u oglašavanje putem društvenih mreža, a svega dva dolara uložio je u internet domenu, piše CNBC, prenosi Novac.hr.

“U jednom trenutku, shvatio sam da više ne želim raditi to što radim. Zapravo me na sve podstakla jedna izjava Vorena Bafeta koja mi se neprestano vrtjela po glavi – ‘Ako ne pronađeš način kako zaraditi novac dok spavaš, onda ćeš raditi do kraja života’. Nisam je mogao izbaciti iz glave i krenuo sam razmišljati šta bih mogao da pokrenem”, objašnjava.

Kako pojašnjava, u početku posao je odrađivao u svoje slobodno vrijeme i najčešće u večernjim satima, a već nakon nekoliko dana vidio je rezultate svog rada.

“Nakon samo dvije sedmice zaradio sam 10.000 dolara. Mislio sam da sanjam, a ona u samo tri mjeseca, promet je prerastao milion dolara”, dodao je.

Iako je u jednom trenutku čak i izgubio dio novaca, tajna uspjeha njegove trgovine bila je u brzini, ali i sklopljenoj saradnji s brojnim kineskim proizvođačima.

S prvim zarađenim milionom, Chapman se odlučio na kupovinu vlastitog skladišta i zapošljavanje stalnih radnika kako bi svoju uslugu učinio još bržom i efikasnijom.

“U tom trenutku javio mi se investitor koji je htio moju stranicu pripojiti svojoj globalnoj platformi. Nudio mi je tri miliona dolara, ali odlučio sam da ga odbijem”, ističe Chapman.

Nedugo nakon prve ponude, tačnije 2018. godine, vođen svom prvotnom idejom o ‘slobodnom životu’c Chapman se odlučio na prodaju svog malog carstva.

Tako je, za Clarke Capitalu za 10 miliona dolara prodao cijelu infrastrukturu.

Danas, ovaj sasvim slučajni milijarder drži online predavanja o internet trgovini putem kojih novim budućim preduzetnicima otkriva tajne uspjeha u ovom poslu.

Pogledajte razgovor s njim: