Luksuzni hoteli u SAD očajnički traže radnike, pada kvalitet usluge

Podijeli

Niska stopa nezaposlenosti i veliki rast potražnje za hotelskim uslugama, kao i broja hotelskih kreveta, doveli su do toga da svjetski hotelski krem u Sjedinjenim Američkim Državama ne može naći radnike. Zbog toga pada kvalitet usluge od koje se očekuje da bude vrhunska, pogotovo s obzirom na visoke cijene usluga koje se u tom segmentu podrazumijevaju, te usluge u okviru programa odanosti, piše Poslovni dnevnik.

Čini se da ne pomaže ni značajno povećanje plata u posljednjih nekoliko godina, a radnici su više nego ikad svjesni porasta vlastite moći u odnosu prema poslodavcima.

SAD je centar najvećih i najluksuznijih hotelskih brendova, od Marriotta, Hiltona, Hyatta, IHG do Wyndhama, i hotelski biznis buja u svakom pogledu, osim u radnoj snazi koja se smanjuje.

Najveći izazov

“U vrijeme kada potražnja za hotelima nikada nije bila veća imamo najskučenije tržište rada u ovoj generaciji. Stoga je najveći izazov s kojim se naša industrija susreće zapravo ispunjavanje osnovnih uslova kako bi se osigurala kvalitetna usluga i pogodnosti koje naši gosti očekuju i zaslužuju”, izjavio je nedavno za The New York Times predsjednik i izvršni direktor Američkog udruženja za hotelijerstvo, Viljem Čip Rodžers.

Naime, s rekordno niskom nezaposlenošću od 3,7 odsto zabilježenom u julu ove godine, najnižom stopom od 2000. jedno od značajnih pitanja s kojima se hoteliijeri suočavaju je pristup stalnoj radnoj snazi.

U anketi Udruženja vlasnika hotela Amerike i Azije (AAHOA), čak 86,6 odsto ispitanika prijavilo je da trenutno ima slobodna radna mjesta u svojim hotelima, a 66,1 odsto izjavilo je da planira povećati broj radnika u naredne tri godine.

Udio zaposlenih u turizmu u SAD-u takođe raste. Prema posljednjem izvještaju kuće Oxford Economics (Economic Impact of the US Hotel Industry) za 2018, u SAD-u radi gotovo 56.000 hotela s 5,3 miliona soba, u kojima je ostvareno gotovo 1,3 milijarde noćenja godišnje.

Radi se o ukupno 8,3 miliona radnih mjesta, što znači da na 25 radnih mjesta dolazi više od jednog zaposlenih u turizmu. Od toga je 2,3 miliona direktno zaposlenih u hotelima, što je za 160.000 radnih mjesta više nego 2015. godine. Ukupan broj radnih mjesta koje je generisala hotelska industrija povećao se za 1,1 milion od 2015. godine.

Promet hotela povećao se za 43,5 odsto od 2010. godine, što je rezultiralo s gotovo 300.000 dodatnih radnih mjesta u hotelima. U periodu od 2005. do 2018. godine plate u hotelima su porasle za 56,7 odsto, a zaposlenost za 14,0 odsto.

U protekle tri godine u SAD-u je otvoreno više od 2.270 novih hotela, motela, gostionica i pansiona, broj soba porastao je na 5,3 miliona ne računajući Airbnb i ostale objekte za kratkoročni najam.

Pritom jedan reprezentativan hotela sa 100 soba zapošljava ukupno 241 radnika, uključujući 137 direktno zaposlenih i 104 indirektnih radnih mjesta, a troškovi plata iznose ukupno 2,8 miliona dolara.