The Capital Plaza Podgorica

Crna Gora i poslovni ambijent: Zadržano 50. mjesto na Doing Business listi

Podijeli

Crna Gora je, u novom Izvještaju o lakoći poslovanja Svjetske banke, zadržala prošlogodišnju poziciju i nalazi se na 50. mjestu na listi 190 ranigiranih zemalja

U poređenju sa prošlogodišnjim izvještajem, Crna Gora je povećala ocjenu za 1,07 (sa 72,73 na 73,8) ali to nije bilo dovoljno za ukupan napredak.

Najznačajniji napredak je ostvaren kod indikatora dobijanje građevinskih dozvola, gdje se Crna Gora našla na 40. mjestu i time poboljšala rang u ovoj oblasti za 35 mjesta. U odnosu na prošlu godinu, shodno metodologiji Svjetske banke, Crna Gora je smanjila troškove i vrijeme potrebno za dobijanje građevinske dozvole.

“Ovakav napredak potvrda je da Svjetska banka u kontinuitetu prepoznaje reformske napore koje Crna Gora sprovodi u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, a prije svega uspostavljene novim zakonskim okvirom iz 2017. godine”, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Napredak je, kako navode, postignut i kod indikatora prekogranična trgovina. Ovaj indikator tretira procedure za uvoz i izvoz. Crna Gora je poboljšala poziciju za šest mjesta tako što je smanjila vrijeme i troškove potrebne za uvoz, kao i troškove izvoza.

“U oblasti dobijanja priključka za električnu energiju došlo je do smanjenja vremena, odnosno broja dana i troškova, uz nepromjenjeni rang. Kod ostalih indikatora nije bilo promjena u ocjenama u odnosu na prošlogodišnje, a korekcije u rangu su posljedica intenzivnijih reformskih procesa koje su sprovodile druge zemlje”, saopštili su iz ministarstva.

Od zemalja u okruženju, najbolje na listi stoji Sjeverna Makedonija koja je 17. na listi. Slovenija je 37, Srbija 44, Hrvatska 51, Bosna i Hercegovina 90…