Kako su Google i Kina pogurali vrijednost bitcoina

Podijeli

Povećanje pretraživanja kriptovalute u Googleovom petraživaču i moguće ukidanje zabrane rudarenja kripto-kovanica u Kini 2020. godine podstakli su rast cijene bitcoina.

Za vlasnike bitcoina 2019. je bila dobra – pogotovo prvih šest mjeseci. Do kraja juna cijena je naglo porasla i dostigla maksimum od 12.866 dolara prije nego što je uslijedila faza korekcije. Ipak, s trenutnom cijenom od oko 9.340 dolara, bitcoin je porastao na značajnih 144 odsto od kraja prošle godine, prenose agencije.

Najpoznatija kriptovaluta tako nije izgubila svoju volatilnost, a nada da bi cijena uskoro mogla ponovo porasti potaknuta je povećanjem Googleovog pretraživanja pojma “bitcoin”.

Budući da se broj pretraživanja podudara s razvojem cijena – većina pretraživanja se odvijala ove godine u junu, gotovo u isto vrijeme kada je dostignut i prošlogodišnji maksimum kriptovalute.

Prema industrijskom portalu Kryptoszene.de, Googleovi zahtjevi od tada su porasli za gotovo polovinu od najniže vrijednosti – interes za bitcoin trenutno se ponovno povećava.

Nada u daljnji porast cijena podstaknuta je i očekivanjem da će kineska vlada preispitati zabranu rudarenja bitcoina.

Direktor kanadske blockchain kompanije izvijestio je da rudarenje više nije na državnom popisu kineske nepoželjne industrije 2020. godine.