Teški pregovori o Mercatoru: Slovenački dobavljači otežavaju prenos na Fortenovu

Podijeli

Mogućnost da slovenački dobavljači Mercatora osiguraju status koji žele u tom trgovačkom lancu prije njegova planiranog uklapanja u Fortenova grupu još postoji, izjavio je portparol slovenačkih dobavljača Mercatora, Izidor Krivec.

“Razgovori u vezi sporazuma o zaštiti slovenačkih dobavljača nakon prenosa Mercatora sa starog Agrokora na Fortenovu još se vode”, kazao je Krivec, inače direktor kompanije Mesnine Celje.

Ljubljanski mediji pišu da je ostalo još vremena kako bi se prenos obavio do kraja godine, kako je i planirano.

Krivec je to kazao komentarišući neslužbene vijesti o navodnim rezervama koje u vezi toga prenosa ima slovenačk SID banka, jedna od niza banaka koje su povjerioci Mercatora.

Da bi se formalizovao postupak prenosa Mercatora na Fortenova grupu formalno je potrebna saglasnost regulatora za konkurenciju u svim zemljama gdje Mercator posluje, između ostalih i Crne Gore, ali i saglasnost povjerilaca Agrokora, odnosno banaka koje su mu dale kredite čija je ukupna vrijednost danas oko 650 miliona eura.

Saglasnost još nije dala SID banka koja je u potpunom državnom vlasništvu, a Počivalšek je prošlog mjeseca u Ljubljani organizovao sastanak tamošnjih dobavljača s upravom Mercatora i predstavnikom Sberbanka, na kojem je trebalo da bude uglavljen sporazum koji bi slovenačkim dobavljačima bio osiguran status na Mercatorovim policama koji su imali i u vrijeme Agrokora.

Slovenačka vlada, prema Počivalšekovim navodima, očekuje da u Fortenovi slovenački dobavljači, a većina ih je iz prehrambenog sektora, i u novoj grupi “sačuvaju jednakopravan status na ekonomskim osnovama”, da sjedište kompanije i dalje bude u Ljubljani te da se isključi mogućnost diobe Mercatora na više firmi, kako bi uprava u Ljubljani i dalje kontrolisala poslovanje Mercatora u BiH i Srbiji.

Ako se to omogući i ako u Fortenovi Mercatoru i dalje bude osiguran stabilan razvoj najveće slovenačke trgovine, Slovenija ne bi imala problema sa saglasnošću za to da Mercator uđe u strukturu Fortanove, kazao je ranije Počivalšek.

U nedavnom razgovoru za Mladinu on je kazao da su mu u Sberbanku zajamčili da će slovenačkim dobavljačima sporazumom biti osiguran ravnopravan status po pravilima konkurencije i da će sjedište Mercatora ostati u Sloveniji.

Kako prenose ljubljanski mediji, slovenački dobavljači smatraju da bi trebalo ugovoriti kako njihov udio u Mercatorovoj nabavi ne smije pasti, odnosno da bi Mercatoru godišnje isporučivali robe i usluga u vrijednosti najmanje pola milijarde eura, dok vlada očekuje da Mercator na tržištu Slovenije i dalje ostane prvi trgovac, te da se razvija na drugim glavnim tržištima.

Budući da je Počivalšek prošlog mjeseca ocjenjivao da je za sporazum o poziciji Mercatorovih dobavljača potrebno samo desetak dana, a s obzirom da SID banka još nije dala saglasnost na prenos Mercatora u Fortenovu, neki mediji su nagađali da je to znak kako do toga neće niti doći, no Krivec kaže da se pregovori još vode i da sporazum “nije pao u vodu”.

Čitajte i:

Mercator CG uskoro pod okriljem grupe Fortenova