erste banka, šalter

OTP, Addiko i Erste smanjuju broj poslovnica u Hrvatskoj, za godinu ih zatvoreno više od 100

Podijeli

Pod motom “optimizacija pospovanja” nestalo je u posljednjih godinu dana više od 100 poslovnica banaka, a taj proces još traje, piše Večernji list.

Nakon pripajanja Splitske banke, mađarski OTP je još lani, očekivano, zatvorio poslovnice koje su međusobno bile fizički preblizu smještene, a ove godine još 21.

Osim na posljedice akvizicije, referiraju se i na digitalizaciju poslovanja prelaskom na mobilno i internet bankarstvo i bankomate, čime opravdavaju i naknade koje su za isplate na šalteru nedavno uveli i oni i Zaba, a skoru primjenu najavila je i Privredna banka Zagreb (PBZ).

No, uzevši u obzir da Hrvatska baš i nije 100 odsto informatički pismeno društvo, Večernji ih je pitao i kako će kompenzovati prazninu koja nastaje kad se u nekoj manjoj sredini zatvori jedina poslovnica, a ostane samo uplatni bankomat.

“U sredinama u kojima nemamo poslovnicu započeli smo postavljanje novih modernih uređaja s uplatno-isplatnim funkcijama umjesto dosadašnjih klasičnih bankomata”, odvratili su iz OTP-a, dok Addiko uvodi koncept mobilnih poslovnica.

Deset poslovnica ove je godine Addiko zauvijek zatvorio: na Krku, u Makarskoj, Metkoviću, Novoj Gradiški, Osijeku, Slatini, Solinu, Valpovu, Viškovu i Županji.

Klijentima je jednostavnije, brže i u konačnici jeftinije obavljati transakcije putem digitalnih kanala i iz udobnosti svoga doma.

Ovo, naravno, ne znači da će se banka orijentisati samo na digitalne kanale. Ključ uspješnog poslovanja vidimo u ravnoteži fizičke prisutnosti i digitalne dostupnosti, kažu u Addiku.

Erste je lani uveo novi koncept uslužnog modela poslovnica, uskoro otvara sedmu takvu u Hrvatskoj.

Fizičke poslovnice još dugo neće izgubiti na važnosti, ali se može očekivati da će doći do određene optimizacije broja. U Erste banci se to ponajprije odnosi na poslovnice transakcionog tipa koje se nalaze u manjim mjestima. Poslovanje tih poslovnica biće prebačeno u veće centre, a u tim mjestima biće postavljeni uplatno-isplatni bankomati – najavljuju.

Trenutni im je od 750 bankomata samo 160 uplatno-isplatnih, a dogodine namjeravaju da poboljšaju statistiku.

OTP, Addiko i Erste banka posluju i u Crnoj Gori pa ne bi bilo iznenađenje da sličnu strategiju primijene i u njoj.