Google je istraživao 10 godina i otkrio kakvog šefa svi vole

Podijeli

Dobar šef mora da zna kako da stvori sigurno radno okruženje u kojem se niko ne boji da će biti ismijan ili imati posljedice zbog slobodnog iznošenja predloga rješenja. Dobar šef stvara dobro radno okruženje a u dobrom radnom okruženju i radnici su zadovoljniji što na kraju svega donosi i dobre poslovne rezultate.

Dobar menadžer zna i kako da podstakne radnike pohvalom, ali i konstruktivnom kritikom. Ako je šef nesposoban, badava sva sredstva koja ulažete u regrutovanje kadrova, ljudi će tražiti prvu priliku da odu. Ako je šef dobar, to podstiče vjernost radnika kompaniji, pokazuje 10-godišnje istraživanje Googlea pod nazivom “Project Oxygen”.

Cilj istraživanja bilo je utvrđivanje šta čini dobrog menadžera. Pokazalo se da su tehničke vještine manje važne. Važnije su one povezane s emocionalnom inteligencijom: da zna slušati i dijeliti informacije i znanje s kolegama.

Dobar menadžer podstiče kreativnost zaposlenih i ima jasno definisanu strategiju timskog rada i spreman je da preuzme odgovornost za odluke.