economics, investment, investor, investitor, stock exchange, businessman

Davos: Istraživanje PwC-a otkriva tmurne prognoze generalnih direktora za 2023.

Podijeli

Izvršni direktori velikih kompanija su vjerovatno manje veseli nego inače dok pijuckaju oštru izvorsku vodu iz Davosa i jedu skupu ribu koja se uzgaja na održiv način na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).

Globalno istraživanje izvršnih direktora PwC-a, koje je anketiralo 4.410 izvršnih direktora u 105 zemalja i teritorija u oktobru i novembru 2022. pokazalo je da 73% njih vjeruje da će globalni ekonomski rast opasti u narednih dvanaest mjeseci. Istraživanje je objavljeno na početku WEF-a, piše urednik Yahoo! Finance-a, Brajan Sozzi.

„Tumorni izgledi generalnih direktora su najpesimističniji u pogledu globalnog ekonomskog rasta otkako smo počeli da postavljamo ovo pitanje prije 12 godina i predstavlja značajno odstupanje od optimističnih izgleda za 2021. i 2022, kada je više od dvije trećine mislilo da će se ekonomski rast ubrzati“, navodi PwC u saopštenju za javnost.

Tri najveće prijetnje

Inflacija, makroekonomska volatilnost i geopolitički sukob rangirani su kao najveće prijetnje za kompanije.

Gotovo 40% anketiranih izvršnih direktora ne vjeruje da će njihove organizacije biti ekonomski održive za 10 godina, ako se ne transformišu.

„Svijet nastavlja da se mijenja nemilosrdnim tempom, a rizici s kojima se suočavaju organizacije, ljudi – i planeta – samo će rasti,“ izjavio je predsjednik PwC Globala Bob Moric .

„Ako organizacije ne žele samo da napreduju – već i prežive narednih nekoliko godina – moraju pažljivo izbalansirati dvostruki imperativ ublažavanja kratkoročnih rizika i operativnih zahtjeva sa dugoročnim rezultatima – jer preduzeća koja se ne transformišu neće biti održiva”, smatra on.

Jedina svijetla tačka u anketi je to što izvršni direktori kažu da ne planiraju duboka otpuštanja: Otprilike 60% ispitanika nema namjeru da smanji broj zaposlenih, dok 80% nema planove da smanje naknade usred tekuće borbe za zadržavanje najboljih radnika.

Manje optimistična atmosfera među izvršnim direktorima na WEF-u stiže jer investitori i dalje osjećaju ubod medvjeđeg tržišta dionica 2022. i straha od recesije koji se kovitlaju zbog rastućih kamatnih stopa. Spor ekonomski rast i neizvjesna perspektiva potražnje pokrenuli su u posljednje vrijeme masovna otpuštanja velikih tehnoloških imena kao što su Salesforce, Amazon, Meta i drugi.

Glavna američka ekonomistica S&P-a, Bet En Bovino, smatra da bi investitori i korporativni čelnici trebalo da ostanu pažljivi.

“Vidim da dio bola koji domaćinstva osjećaju… u smislu inflacije u njihovim prihodima, znači da počinju povlačiti potrošnju”, navela je Bovino za Yahoo Finance Live.

Bovino je rekla da i dalje očekuje da će kasnije ove godine nastupiti “plitka recesija”.

“Očekujemo da će stopa nezaposlenosti rasti,” dodala je. “Ne na istom nivou pandemije, ali bliže 5,6% do kraja godine ili početkom sljedeće godine.”