Banke će u narednih nekoliko godina ukinuti preko 75.000 radnih mjesta

Podijeli

UniCreditova najava ukidanja 8.000 radnih mjesta premašila je brojku od 75.000 otkaza koliko će banke kroz sljedećih nekoliko godina podijeliti, piše Bloomberg.

Jean Pierre Mustier, izvršni direktor UniCredita, u utorak je u sklopu predstavljanja strategije banke za sljedeće četiri godine i najavio ukidanje velikog broja radnih mjesta. Budući da su brojne druge banke najavile isto, ispada da će širom svijeta 75.700 zaposlenih u bankama dobiti otkaz, od kojih je čak 83 odsto u Europi.

Te su brojke, navodi Bloomberg, samo naglasile slabost evropskih banaka koje posluju u ekonomijama orijentisanima na izvoz, zbog čega su se našle u velikim problemima usljed trenutnih međunarodnih ekonomskih razmirica, piše Jutarnji list. Za razliku od SAD-a, u kojima je vlada svojim programima i podizanjem kamata pomogla bankama da se što prije oporave nakon finansijske krize, one evropske to još nijesu uspjele te stoga mnoge otpuštaju radnike i prodaju određene djelove svojih kompanija. U UniCreditu su, naime, najavili da će sljedećim krugom otpuštanja pokriti milijardu eura bruto troškova.

No, na vrhu liste s brojem otkaza našle su se banke u Njemačkoj, čije se bankarsko tržište pokazalo najrascjepkanijim u Evropi. Najveći broj otkaza najavila je Deutsche Bank koja se, kako bi se oporavila od velikih investicija, do 2022. planira se riješiti 18.000 svojih zaposlenih.

Stoga je UniCreditova najava samo “šlag na torti” hiljade pozicija koje će nestati iz banaka koje pokušavaju biti profitabilne.


Grafika: Jutarnji list/Novac.hr