3 kompanije koje se bore za dominaciju na tržištu dostave dronom

Podijeli

Brzina dostavljanja pošiljki postaje sve bitniji faktor kod kupaca koji trguju online.

I dok smo do sada gledali takmičenje vozova, kamiona, brodova i aviona, zahvaljujući razvoju tehnologije u tu trku se uključio jedan sve jači takmac – dron. Kompanije koje se bave online prodajom sada gledaju kako i taj segment dostave da što više integrišu u svoje poslovanje, kako bi stekli prednost u odnosu na konkurente.

Slijedi pregled tri američke kompanije koje će u 2020. godini gledati kako da steknu prednost u dostavi dronom, a to su UPS, Amazon i Alphabet.

UPS Flight Forward

Iako nijesu najveća kompanija koja ulazi u “trku dronova”, UPS je na prvom mjestu liste jer je njegov program za isporuku bespilotnih dronova prvi dobio sertifikat Savezne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) i još bitniji dokument Part 107 u oktobru ove godine. Što je tako posebno u vezi s ovim dozvolama? Dozvole zajednički uklanjaju regulatorne prepreke za ulazak na tržište isporuke dronova, otvaraju mogućnost neograničenog skaliranja i oslobađaju od državne kontrole ovu vrstu letova koje kompanija može obavljati.

Amazon je u aprili dobio jednu dozvolu za dronove, nižeg nivoa i dozvoljena mu je vrlo ograničena dostava i upotreba resursa. UPS je, međutim, dobio najviši nivo sertifikata, bez ograničenja broja pilota ili nivoa ekspanzije do koje može rasti. Uz to, ova posebna dozvola omogućuje UPS-u da leti van vidokruga pilota, upravlja iznad naseljenih područja, leti noću i prevozi teret preko 55 kilograma.

U najnovijem finansijskom izvještaju, UPS je objavio da je do danas već obavio 1.500 komercijalnih letova. UPS je sklopio partnerstva sa Univerzitetom Utah, CVS-om i Amerisource Bergenom u potrazi za novim i inovativnim načinima da profitira od tehnologije dronova. Iako se isporuke trenutno koriste samo za potrebe zdravstvene zaštite, kompanija planira da proširi doseg na prevoz posebne robe i drugih proizvoda.

Alphabet Wing

Dok je UPS jedina kompanija sa svim potrebnim sertifikatima, Alphabetova divizija za dostavu dronova Wing je nadomak prve.

Wing će, kako je saopšteno, usko sarađivati s FAA-om kako bi dobio najviši nivo sertifikacije. Trenutno je Wing jedna od tri kompanije u trci za isporuku bespilotnim letjelicima.

Sticanje sertifikata proces je u pet koraka, uključujući pretpristupnu prijavu, formalnu prijavu, ocjenu dizajna, ocjenu rada i administrativne funkcije.

Alphabet, dakle, ne sjedi prekrštenih ruku, čekajući odobrenje vlasti. Trenutno, Wing postiže napredak na međunarodnom tržištu isporuke dronovovima. U Australiji je Wing započeo testiranje isporuka dronom još u 2014. S više od 70.000 probnih letova i 3.000 uspješnih isporuka do sada, kompanija je dobila odobrenje tamošnje agencije za civilno vazduhoplovstvo za početak ograničenih komercijalnih operacija. Trenutno kompanija isporučuje fiksni popis predmeta od 16 različitih trgovaca u Kanberi i okolini. Alphabet i u Finskoj dronom isporučuje fiksni popis predmeta od dva trgovca, i to u Helsinkiju.

Amazon Prime Air

Vratite se na epizodu popularne emisije “60 minuta” u decembru 2013. godine (prije punih 6 godina) i čućete kako je direktor Amazona Džef Bezos (u međuvremenu je postao najbogatiji čovjek na svijetu) otkrio svoj plan isporuke bespilotnim letjelicama s očekivanim datumom integracije četiri ili pet godina kasnije.

Brzo se vratite u današnje vrijeme i vidjećete da Amazon ipak nije postigao taj cilj. Od sve tri kompanije s ove liste, Amazon Prime Air jedina je bez ikakvog napretka kada je riječ o sertifikaciji. Kompanija je tek na početku tog procesa, sa prijavom podnijetom FAA-u tek u julu ove godine.

Posljednja vijest iz kampa Amazon Prime Air-a bila je otkrivanje vlastitog modela drona i to na konferenciji Mars u Las Vegasu, u junu.

Prema blogu kompanije objavljenom istog dana kada je predstavljen, Amazon je planirao “isporučivati ​​pakete putem drona kupcima u roku od nekoliko mjeseci”. Šest mjeseci kasnije, kompanija je još daleko u odnosu na glavne konkurente Wing i UPS. Do danas, može se reći da je Amazon u ovom dijelu sebe precijenio i podbacio. Ali s finansijskim sredstvima koje posjeduje, bilo bi pogrešno računati da se kompanija neće potruditi da sustigne konkurente.

Investitor.me/The Motley Fool