Podgorica, panorama, mostovi podgorica

Kuda idu cijene podgoričkih nekretnina

Podijeli

Da je Podgorica jedan od najatraktivnijih crnogorskih gradova za kupovinu nekretnina, to je već dobro poznato, a to se potvrdilo u 2019. godini. Utisak je da je godina za nama bila izuzetno uspješna kada je u pitanju tržište nekretnina. Pogotovo živo je bilo tržište u Podgorici što se osjetilo i na povećanju cijena, i pojavi nekih novih trendova.

Kupci su se više odlučivali za novogradnju, prvenstveno zbog toga što dobijaju gotov proizvod i mogu se useliti odmah, dok starogradnja gotovo uvijek iziskuje dodatna ulaganja.

U periodu od juna do danas prosječne cijene kvadrata novogradnje u Podgorici su porasle za 8%, a najveći skok u cijeni imaju Tološi gdje je gornja granica kvadratnog metra porasla sa €1,400 na €1,600. Razlog tome je par manjih luksuznijih projekata.

Trosoban duplex 124m2, Tološi

I u Momišićima su cijene u porastu, pa kvadrat stana košta do €1,800. Jedini kraj koji bilježi osjetni pad u cijeni je popularna lokacija ispod Gorice. Iako decenijama prepoznato kao najelitnije naselje u glavnom gradu, u Gorici dominiraju veliki luksuzni stanovi, za kojima je potražnja znatno opala zadnjih godina. Tako je sada donja granica pomjerena sa €1,500 na €1,300 po metru kvadratnom dok je gornja granica i dalje €2,000 i to zahvaljujući luksuznom objektu uz crkvu Sv. Đorđa.

Garsonjera 33m2, €57,000, City kvart

City Kvart i krajevi oko Delta šoping centra ne gube na atraktivnosti, a i pored gradnje novih stanova, u ovoj godini se nije osjetio pad cijene, već porast u prosjeku od 100 €/m2. Najskuplji stan prodat u City Kvartu je garsonjera, koja je plaćena 1,750 €/m2, dok je najniža prodajna cijena bila 1,450 €/m2. Razlog ovome je i dalje odličan povrat od rente koji privlači investicione kupce. Sa završetkom novih projekata u okolini City Kvarta, te samim tim i novim jedinicama na trištu izdavanja, cijena stanova će se stabilizovati, ako ne dođe i do blagog pada.

Novi projekti na Zabjelu, ispod Ljubovića, u Zagoriču održavaju cijenu od 1,000 do 1,200 €/m2, i čini se da će i dalje velika ponuda učiniti da te cijene ostanu stabilne. Treba imati u vidu da građevinski sektor počinje da osjeća nedostatak radne snage, te su neki projekti usporili iako firme nemaju finansijskih poteškoća. To može uticati na porast cijene, ali prije svega na duži rok završetka. Kupci novih stanova u izgradnji se moraju naoružati strpljenjem.

Poređenje cijena nekretnina po djelovima Podgorice: jun – decem0bar 2019. (Klikni za veću sliku)

Na Podgoričkom tržištu se naziru dva pod-tržišta, jedno u kojem dominiraju nekretnine od 1,000 do 1,200 €/m2, gdje cijena igra glavnu ulogu, i gdje se odluka o kupovini donosi i zbog razlike od €500, i drugo tržište, od 1,400 €/m2 pa naviše, gdje lokacija, dizajn, pa tek onda kvalitet igraju glavnu ulogu.

Ako se investitori pitaju šta kupci zaista žele, Podgoričko tržište nekretina bi moglo da stane u jednu rečenicu – jednosoban stan do €55.000, ako je moguće Preko Morače.

Jednosoban stan za izdavanje, €450, Maxim zgrada

Ostaje pitanje da li će se ovakav trend nastaviti ili će ovu godinu obilježiti pad cijena. Više o tome u nekom od narednih tekstova.

Promo