mastercard, kartice, platne kartice

Iako Visa ima više kartica u opticaju, Mastercardove dionice stoje bolje. Evo zašto

Podijeli

Mastercard je danas jedan od najprepoznatljivijih svjetskih brendova. To je druga najveća kartična mreža u SAD-u, koja čini više od četvrtine ukupnog obima kupovine putem platne kartice, prema Nilson Reportu.

Kako svijet prelazi u društvo bezgotovinskog novca, vrijednost Mastercarda nastavlja da raste, javlja CNBC. Kompanija je u maju 2023. imala tržišnu kapitalizaciju od preko 360 milijardi dolara, a njegove dionice su zabilježile skoro 100%
dobitak u proteklih pet godina.

“U post-finansijskoj krizi, prije pandemije, Mastercard je povećao zaradu uz 10-godišnji CAGR (kombinovanu godišnju stopu rasta) od 20%,” kaže Liza Elis, viši analitičar istraživanja u MoffettNathanson-u. „U kontekstu, tržište je u istom periodu sveukupno raslo jednocifreno.”

Dok Visa nadmašuje Mastercard u pogledu kartica u opticaju, neto prihoda i tržišnog udjela na osnovu kupovnih transakcija, dionice Mastercarda su nadmašile Visa-ove u posljednjih 5 godina.

„Ima brži rast i ima onu akvizitivnu prirodu koja mu daje premiju“, rekao je Dominick Gabriele, viši analitičar u Oppenheimer & Co. „Ljudi vjeruju da bi jednog dana Mastercard mogao doći do iste margine koju ima Visa.”

Jedna prednost koju Mastercard ima u odnosu na Visu je njena pozicija na međunarodnom tržištu.

“Visa nije posjedovala Visa Europe. Bila je pod markom Visa, ali je i dalje bila posebna cjelina”, navela je Elis.

“Još 2016, 2017. godine Visa je bila u mogućnosti da kupi Visa Europe, a oni su prošli kroz ogromne napore da modernizuju Visa poslovanje u Evropi. Ali u međuvremenu, Mastercard je iskoristio tu vrstu poremećaja da značajno preraste Visu u Evropi”, kazala je ona.

„To je očigledno i stvarno veliko prekogranično čvorište“, objasnio je Gabrijel. „Dakle, to je dvostruka korist od prihoda kada imate veći udio na tržištu, posebno u Evropi.”

Visa nije odgovorila na zahtjev CNBC-a za komentar na vrijeme za objavljivanje.