UniCredit potvrdio: Zatvaramo 500 poslovnica, 6.000 zaposlenih ostaje bez posla

Podijeli

Italijanska UniCredit banka potvrdila je juče da će u sljedeće četiri godine u matičnoj zemlji ukinuti ukupno 6.000 radnih mjesta.

Banka je objavila u decembru novi strateški plan za period do 2023. godine, koji predviđa, između ostalog, ukidanje 8.000 radnih mjesta i zatvaranje 500 poslovnica.

Sindikati su tada procijenili da će od toga 5.500 radnih mjesta i 450 poslovnica biti ukinuto u Italiji, piše Indikator.ba.

U pismu sindikatima od 10. februara, čiju je kopiju dobila agencija Reuters, banka najavljuje da će prema novom planu u Italiji biti ukinuto 5.500 radnih mjesta, kao i još 500 na osnovu plana iz 2019. godine.

Banka je sprovela opsežno restrukturiranje kako bi otklonila strahovanja ulagača da ima slabu kapitalnu bazu.

Kako bi poboljšala bilanse, banka je smanjila troškove, prodala nenaplative kredite i smanjiila imovinu. Pribavila je i 13 milijardi eura kapitala prodajom novih akcija.

Poslovni plan “Transform 2019” predviđao je ukidanje ukupno 14 hiljada radnih mjesta, podseća Reuters.

Uprava u pismu napominje da se tržišni trendovi nikada neće vratiti na nivoe iz perioda prije globalne finansijske krize, ukazujući na negativne kamatne stope i konkurenciju nebankarskih kompanija. Ističe da su prisiljeni da smanjuju troškove kako bi po konkurentnoj cijeni pružali usluge klijentima koji se sve više okreću digitalnim kanalima.