european central bank ecb, ecb, euro, eurozone

Italijanska banka u problemu zbog veza s Rusijom

Podijeli

Evropska centralna banka (ECB) u sukobu je s italijanskom bankom UniCredit zbog njene politike isplate dividendi i kontinuiranog poslovanja u Rusiji, piše londonski poslovni list Financial Times (FT).

Centralna monetarna vlast u eurozoni spočitala je italijanskoj bankarskoj grupaciji najavu o isplati 16 milijardi eura dividendi dioničarima do 2024, piše u nedjelju FT, citirajući upućene izvore.

Najava je u suprotnosti sa službenim smjernicama da “banke ne bi trebalo da utvrđuju svoju politiku dividendi u apsolutnom iznosu”, prenosi list navode neimenovanih izvora.

Odnosi između ECB-a i UniCredita su, kako se navodi, zategnuti i zbog toga što italijsanska banka nije raskinula veze s Rusijom. ECB smatra prisutnost italijanske banke u Rusiji nepoželjnim izvorom rizika i požuruje je da napusti rusko tržište.

Ni ECB, sa sjedištem u Frankfurtu, ni UniCredit nijesu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentarišu FT-ova saznanja.

U poslovnom izvještaju za treće tromjesečje, objavljenom krajem oktobra, UniCredit je istaknuo da je smanjio izloženost u Rusiji za 50 odsto, na 3.1 milijardu eura.

Njegov ruski ogranak povećao je u periodu od jula do oktobra ukupni prihod 76 odsto, na 357 miliona eura. Neto prihod od kamata skočio je 56,1 odsto, a prihod od naknada i provizija za 21,9 odsto, pokazuje izvještaj.

Kada se isključi Rusija, ukupni prihod banke porastao je u trećem tromjesečju 4,5 odsto, za 4.5 milijardi eura. Neto prihod od kamata uvećan je 4,8 odsto i iznosio je 2,2 milijarde eura.

Investitor