Amazon pokreće novi biznis: Prodaje automatske kase drugim prodavcima

Podijeli

Američki trgovac Amazon pokreće novi biznis – prodaju svoje tehnologije koja stoji iza uređaja koje automatski naplaćuju uzetu robu iz poprodavnice, saopšteno je Reutersu iz kompanije, javlja portal Investitor.me.

Amazon, inače najveći svjetski online trgovac, kazao je da je već sklopio nekoliko takvih ugovora sa kupcima koje nije želio da imenuje. Novi Amazonom sajt već će danas pozvati zainteresovane partnere da upute zahtjev za ovu vrstu savremenih automatskih kasa, nazvanih “Just Walk Out” (“Samo izađite”).

Očekivano poslovno širenje odražava Amazonovu strategiju izgradnje internih mogućnosti – kao što su skladišta koja sama pomažu u isporuci paketa i tehnologija “clouda” koja služi njegovoj prodajnoj web stranici a zatim ih pretvara u unosne usluge koje nudi drugima.

Njegov lanac prodavnica “Amazon Go” donio je kupovinu bez kasa i prodavaca u jedan od glavnih biznisa, a tržište maloprodaje bez blagajne moglo bi narasti na 50 milijardi dolara, procijenila je američka venture firma Loup Ventures.