Evropska centralna banka štiti evropsku privredu doštampavanjem 1000 milijardi eura

Podijeli

Evropska centralna banka (ECB) doštampaće 1.000 milijardi eura da zaštiti evropsku privredu od sve razornijih posljedica širenja smrtonosnog koronavirusa.

Ova odluka, o nezabilježenom usijavanju euro-kovanica novca, kakvo je izostalo 2008. godine u vrijeme izbijanja najveće globalne finansijske krize od Drugog svjetskog rata, donijeta je u noći između srijede i četvrtka u Frankfurtu, na vanrednoj sjednici Upravnog odbora ECB.

Dramatični iskorak ECB u jeku „društveno-ekonomskog korona cunamija“ (ocjena italijanskog premijera Đuzepa Kontea) u njenom sadašnjem globalnom žarištu – Evropi, iznuđen je, prenosi Portal analitika.

Ovaj korak ECB uslijedio je, kako se napominje, poslije serije izjava njenih vodećih zvaničnika prošle i ove sedmice, potonjeg urušavanja italijanske berze, najnovije odluke Rima da karantin na Apeninskom poluostrvu produži i poslije 3. aprila, kao i javnog pritiska Pariza u srijedu poslije podne da ECB „smjesta i odlučno” preduzme šta god treba da se zaustavi berzanska „klanica” evropskih hartija od vrijednosti.

List podsjeća i na izjavu nove predsjednice ECB Kristin Lagard da „vanredna vremena zahtjevaju vanredne akcije”, ukazujući da je radikalno promijenila mišljenje u odnosu na izjavu od prošlog četvrtka kada je jednom svojom primjedbom izazvala najveći pad akcija u istoriji berze u Milanu, inače inicijalnom žarištu koronavirusa u Evropi.

Iza objave Lagardove da će ECB sada i akciono braniti euro „po svaku cijenu”, Banka iz Frankfurta objavila je Pandemijski vanredni program kupovine obveznica težak 750 milijardi eura, i to ne samo do kraja 2020, već „dokle god traje rizik od korone”.

Sa prošlonedjeljnom odlukom ECB o dodatnoj „korona” kupovini obveznica (120 milijardi eura), i tekućom mjesečnom akcijom slične prirode (20 milijardi eura), ECB će u sledećih devet mjeseci uložiti više od hiljadu milijardi eura u kupovinu akcija, najbržim tempom u svojoj istoriji, ocjenjuje londonski „Fajnenšel tajms“.

Kakve će posljedice imati novonajavaljena poplava eura po finansije i inflaciju eurozone i EU, nakon krize, u ovom momentu je neizvjesno.