Veliko interesovanje Crnogoraca za stanove u Beogradu na vodi

Podijeli

Crnogorci su poznati kao veliki ljubitelji beogradskih nekretnina pa je logično da su se u velikom broju interesovali i za stanove u Beogradu na vodi, ironično su prokomentarisali u tamošnjim agencijama za nekretnine za portal Investitor.

Prema njihovim riječima, inače vlada veliko interesovanje a prethodnih mjeseci prodat je veliki broj stambenih i poslovnih jedinica a prva useljenja očekuju se krajem godine. Među kupcima ima i crnogorskih državljana, koji će uglavnom te nekretnine izdavati.

Cijene svedene na realan nivo

Kaća Lazarević iz istoimene agencije za nekretnine kaže da je interesovanje ogromno prije svega zbog toga što su cijene sa prvobitno najavljenih ipak spuštene na realan nivo.

“Ogromno je interesovanje za Beograd na vodi. Cijena je spuštena na neku normalnu. Zavisi sve o kojoj zgradi je riječ, ali se može naći kvadrat od 2.000 do 2.200 eura, plus PDV (20 odsto). Recimo, stan od 69 kvadrata košta 155.000 eura”, kaže Kaća Lazarević.

Inače, cijene na beogradskom tržištu nekretnina u prethodnom periodu su “živnule”, zahvaljujući sve povoljnijim stambenim kreditima.

“Cijene stanova jesu skočile, a novogradnja je otišla ‘u nebo’. Maltene, nema neke razlike da li je centar ili periferija, sve u novogradnji je dosta skupo. Dok ima kupaca, a ima ih zahvaljujući povoljnim kreditima i velikom interesovanju, niko nema interesa da spušta cijenu. Stanove kupuju uglavnom mladi, na kredit, koji žele novi stan, sa garažnim mjestom”, rekla je Lazarević, prenosi blog sajta BGnekretnine.net.

Najtraženiji stanovi u kondominijumima

Na cijeni su, navodi Lazarević, kvadrati u modernim kompleksima, poznatim kao kondominijumi jer stanarima nude vanstandardni zajednički prostor – bazen, igrališta, spa-centar, teretanu i drugo, ali i pružaju bezbjednost – imaju portira, video-nadzor i drugo. Recimo, kod “Aviv parka” na Zvezdari, gde je cijena kvadrata bila i 1.300 eura, sada je u jednom takvom kompleksu 1.700 eura.

Cijene novogradnje na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Beogradu, kod Hrama Svetog Save, kreće se od 2.500 do čak 4.000 eura po kvadratu. Vrtoglavu cifru od 4.000 eura dostigao je kvadrat u nedavno izgrađenoj zgradi koja gleda u Hram, a nalazi se između poznate picerije i čuvenog beogradskog bara i restorana. Ti stanovi su prodati i prije nego su izgrađeni.

Cijene su drastično porasle i na Novom Beogradu. Najatraktivnije novobeogradske lokacije su Blok A, kao i “Vest 65”, gde je cena kvadrata 2.500 eura.

“Skok cijena u novogradnji povukla je i ostale cijene kvadrata na tržištu. Oni koji nemaju toliko novca da kupe stan u novogradnji odlučuju se za stanove u starijim zgradama… Interesantno, mnogo brže se proda ono što je skuplje. Međutim, nestali su prosječni kupci, odnosno oni koji su spremni da izdvoje između 100.000 i 150.000 eura za stan. Njih je procentualno manje od kupaca koji su za stan spremni da plate od 200.000 do 350.000 eura”, navodi ona.

Sada treba prodavati, oprezno s kupovinom

Lazarević smatra da se trend rasta cijene kvadrata u prestonici sada zaustavio.

“Mislim da cijene neće ići dalje. Međutim, bojim se da jednog trenutka, i to zahvaljujući elektronskim dozvolama, zbog kojih se ovako brzo zida, ne dođemo u situaciju da se tržište zasiti, pa cijene krenu nadolje. Ovo je vrijeme kada treba prodavati, dok s kupovinom treba biti oprezan, odnosno treba kupiti ono što uvijek može da se proda po dobroj cijeni”, navodi Lazarevićeva.