Mjera ograničenja izvoza drvnih sortimenata dala dobre rezultate

Podijeli

Drvoprerađivačka preduzeća su nakon pojave koronavirusa obavljala proizvodnu djelatnost smanjenim kapacitetima i uz mjere opreza, se prilagodila pravilima socijalnog distanciranja. Pojava koronavirusa je uzrokovala niz proteškoća u poslovanju drvoprerađivačkog sektora, koja se odražava kroz povećanje zaliha, otkazivanje narudžbi i smanjenu likvidnost, saopšteno je Portalu Analitika iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

“U dijelu prodaje neizvjesnost je glavna karakteristika te stoga većina preduzeća proizvodi za skladište i zalihe. Pojedina preduzeća i dalje uspijevaju plasirati robu prema starim kupcima u znatno majoj količini od dogovorene”, naveli su iz Odbora udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti PKCG u odgovorima na upit Portala Analitika.

Naglasili su da su procjene budućeg poslovanja pad narudžbi i tražnje, a time i pad cijena proizvoda od drveta.

“Uspostavljanjem novog organizacionog modela gazdovanja šumama će se omogućiti da se državnim šumama kao dobrom od javnog interesa gazduje na ekološki održiviji, socijalno odgovorniji i ekonomski efikasniji način. Kreiranje nove organizovanosti će svakako uzeti u obzir i postojeće stanje šuma i šumarstva, šumarsku tradiciju, postojeće kadrovske potencijale, kao i ograničenja i realne mogućnosti šumarstva i potrebe razvoja drvne industrije”, kazali su iz Odbora udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti PKCG.

Napominju da će se na odgovarajući način uzeti u obzir i postojeći koncesioni ugovori, koji će, ukoliko budu poštovani, ostati u trajanju do njihovog isticanja.

“U tom smislu će se zapravo raditi na uspostavljanju složenog, dualnog sistema korišćenja državnih šuma – preko državnog privrednog društva i koncesionara”, pojasnili su iz Odbora udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti PKCG.

Drvoprerađivači podržavaju novi koncept gazdovanja šumama, koji će im omogućiti boljipristup sirovini, posebno malim i mikro preduzećima koji su do sada teško dolazili do sirovine.

“Ograničenje izvoza šumskih drvnih sortimenata jedna je od značajnijih mjera usvojenih u poslednje vrijeme, koja je dala dobre rezultate”, zaključili su iz Odbora udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti PKCG.