EU planira da u zakonodavstvo uključi kulturu bezbednosti hrane

Podijeli

Evropska komisija objavila je nacrt zakona koji uključuje kulturu bezbjednosti hrane. Revizija Uredbe (EZ) br. 852/2004 o higijeni hrane obuhvata i upravljanje alergenima i preraspodelu hrane.
 
Očekuje se da će Komisija Codex Alimentarius usvojiti reviziju svog standarda o opštim principima higijene hrane u narednih nekoliko mjeseci. Ovo ažuriranje uvodi koncept kulture bezbjednosti hrane kao opšti princip. Cilj kulture bezbjednosti hrane je povećanje svijesti i  poboljšanje ponašanja zaposlenih u ustanovama.

Uzimajući u obzir promjenu ovog standarda i očekivanja potrošača i trgovinskih partnera da hrana proizvedena u EU zadovoljava takav standard, neophodno je u uredbu EU uključiti opšte zahtjeve o kulturi bezbjednosti hrane, saopštila je Komisija EU. Nacrt uvodi zahtjeve za dobru higijensku praksu da se spriječi ili ograniči prisustvo supstanci koje izazivaju alergije ili netolerancije u opremi, transportnim vozilima i / ili kontejnerima koji se koriste za žetvu, transport ili skladištenje namirnica.

Dvosmisleni i povezani troškovi

Povratne informacije o dijelu planova koji se završavaju ove sedmice, a tiču se kulture bezbjednosti hrane, pomiješane su sa velikom zabrinutošću od strane industrije, dok je akademija pozdravila nacrt. Dio novog zakonodavstva zahtijeva od rukovodstva i svih zaposlenih u preduzeću da se obavežu na odgovarajuću kulturu bezbjednosti hrane koja uključuje jasnu raspodjelu odgovornosti, odgovarajuću obuku i nadzor, kao i provjeru kontrola koje se vrše blagovremeno i efikasno, a dokumentacija je ažurirana.

Udruženje Nezavisna maloprodaja Evrope (Independent Retail Europe), koja predstavlja grupu nezavisnih maloprodaja, rekla je da je ovo dvosmisleno i da je opredjeljenje trebalo da bude povezano sa sprovođenjem zahtjeva za analizu opasnosti i kritične kontrolne tačke (HACCP).

„Uspostavljanje kulture bezbjednosti hrane važnije je nego ikad u vrijeme COVID-19, ali treba da se zasniva na konkretnim mjerama kao što su obezbjeđivanje da se odgovarajuća sredstva troše na čišćenje i pripremu prodavnica tokom redovnog radnog vremena. U tekstu se takođe kaže da „primjena kulture bezbjednosti hrane uzima u obzir prirodu i veličinu poslovanja sa hranom“.

Grupa je rekla da se ova formulacija može tumačiti kao omogućavanje manje ambicioznog stepena posvećenosti bezbjednosti hrane za manja preduzeća. „Posvećenost bezbjednosti hrane trebalo bi da bude ista za sve operatore – od hipermarketa do tržišta poljoprivrednika.“

COCERAL, Evropsko udruženje koje predstavlja trgovinu žitaricama, pirinčem, stočnom hranom, uljanim sjemenkama, maslinovim uljem, uljima i mastima i agro opremom, saopštilo je da je globalno usklađivanje ključno za ravnopravne uslove i razvoj iste kulture širom sveta, piše portal foodsafetynews.com.

„U isto vrijeme, sve navedene tačke su već dio trenutnog poslovnog načina razmišljanja i operacija, prema HACCP pristupu. Komisija mora razmotriti stvarne troškove za uključene ekonomske aktere, imajući u vidu posebno mala i srednja preduzeća, i pokušati da izbjegne nametanje ekonomskog opterećenja već teško pogođenom sektoru od strane COVID-19.

„COCERAL smatra da bi radi uskladjivanja službeni kontrolni organi na nivou zemalja članica trebalio da usvoje zajednički okvir za procjenu usaglašenosti sa zahtjevima kulture bezbjednosti
hrane.“ Asocijacija je rekla da će smjernice biti korisne za prehrambeni sektor i da je važno ne nametati različite zahtjeve preduzećima u različitim zemljama.

Primjedbe industrije na novitete u zakonodavstvu

FoodDrinkEurope, evropska organizacija industrije hrane i pića, saopštila je da odredbe o kulturi bezbjednosti hrane izgledaju previše nejasno da bi se primjenjivale na razuman način. „Prema našem mišljenju, ne očekuje se ni od trećih zemalja ni kod potrošača da kompanije imaju definisanu kulturu bezbjednosti hrane, a verifikuju je vlasti. Trenutno nema dogovora u okviru privatnih standarda o tome kako se kultura bezbjednosti hrane može verifikovati.

Centar za izdavanje licenci za industriju prerade mesa u EU (CLITRAVI) rekao je da Komisija uvodi temu kulture bezbjednosti hrane bez znanja o implikacijama, a mesno-prerađivačka industrija u Evropi je "veoma zabrinuta" oko uključivanja takvih zahtjeva u uredbu.

CLITRAVI podvlači stav da je rad na kulturi bezbjednosti hrane, koji potiče iz standarda privatnosti ove industrije, još uvijek u toku, jer su to pitanja koja imaju veze sa ljudskim ponašanjem i nijesu tehnički uslovi kao što je HACCP.

Grupa je pozvala Komisiju EU da povuče predlog koji je planiran za usvajanje u trećem kvartalu 2020. godine, dodajući da bilo koji zakoni koji su u toku treba da sačekaju rad Codex-a. Bert Poping, iz FOCOS-a – Food Consulting Strategically, rekao je da dodavanje koncepta kulture bezbjednosti hrane postojećim pravilima o higijeni hrane predstavlja značajan korak naprijed.

„Međutim, formulacija je nejasna i stvoriće pogrešno tumačenje i konfuziju. Preporučuje se preciziranje formulacije koje je korišćeno prije donošenja predloga.

Peternel Luning sa Univerziteta Vageningen rekao je da amandman stvara mogućnosti i da neće predstavljati dodatno opterećenje.

„Amandman će poboljšati svijest o važnosti kulture bezbjednosti hrane. Obraćajući pažnju na kulturu bezbjednosti hrane u poslovanju sa hranom, ne samo da će koristiti većoj bezbjednosti
hrane, već će dovesti i do angažovanijih i motivisanijih zaposlenih i opšteg boljeg poslovanja“, rekla je ona.

„Naučna zajednica u saradnji sa prehrambenom industrijom ima veliki izazov da razvije alate i poboljša mape puta za unapređenje kulture bezbjednosti hrane prilagođene specifičnom kontekstu subjekata u poslovanju s hranom u lancima snabdijevanja hranom.“