Usvajanje paketa za oporavak najviši prioritet EU-a

Podijeli

Usvajanje paketa za oporavak u zakonodavnim institucijama Evropske unije apsolutni je prioritet kako bi bio spreman do početka sljedeće godine, istakli su u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, Evropskog parlamenta David Sassoli i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Von der Leyen, Sassoli i Merkel, čelnica zemlje koja predsjedava Vijećem EU-a, telefonski su razgovorali o sljedećim koracima potrebnim za usvajanje paketa koji uključuje Višegododišnji finansijski okvir (VFO) i novi instrument EU sljedeće generacije (NGEU), prenosi Hina.

Nakon što su se na maratonskom samitu od 17. do 21. jula čelnici zemalja članica dogovorili o tom paketu, sada je potrebno dogovor pretočiti u provedbene akte u redovnom zakonodavnom postupku, što je posao Vijeća EU-a i Evropskog parlamenta.

– Sudionici sastanka su potvrdili da je brzo postizanje dogovora (o tom paketu) najveći prioritet u idućim sedmicama i ustanovili da nema vremena za gubljenje – saopštila je EK nakon sastanka.

– Usaglasili su se oko metode i kalendara kako bi osigurali da paket oporavka bude na snazi do 1. januara 2021. godine – stoji u saopštenju.

Jedna od obaveza koja čeka zemlje članice u predstojećem razdoblju jeste ratifikacija odluke o podizanju gornje granice budžetskih prihoda EU-a.

Pregovori u okviru VFO-a

Dogovor o instrumentu EU sljedeće generacije predviđa da se EK na finansijskim tržištima zaduži za 750 milijardi eura. Dio od 390 milijardi će kao bespovratnu pomoć proslijediti zemljama članicama, a 360 milijardi kroz zajmove.

Da bi se EK mogla zadužiti, Evropsko vijeće mora privremno podići gornju granicu sopstvenih sredstava, odnosno prihoda evropskog budžeta. Riječ je o najvišem mogućem iznosu doprinosa koji se može tražiti od zemalja članica za punjenje budžeta.

U praksi je dogovoreni iznos VFO-a uvijek manji od najviše gornje granice. Ta razlika između stvarnog iznosa VFO-a i najviše gornje granice poslužiće kao garancija za zaduživanje na finansijskim tržištima, prenosi Al Jazeera.

Odluku o podizanju gornje granice budžetskih prihoda moraju ratificirati sve zemlje članice u svojim parlamentima do kraja ove godine.

Pregovori o sektorskim programima u okviru VFO-a takođe trebaju biti dovršeni do kraja godine.

Von der Leyen je predložila da se sastanci u tom formatu redovno održavaju od sredine septembra kako bi se osigurao brzi napredak u tom procesu.