Američko zakonodavstvo predložilo donošenje pravila o označavanju „Made in USA“

Podijeli

Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) objavila je Obavještenje o predloženom donošenju pravila kako bi predstavila zahtjeve za upotrebu oznake „Made in USA“ na ambalaži i marketinškim materijalima. Prema predlogu, svi zahtevi moraju biti kvalifikovani.

Za većinu proizvoda, osim ako se radi o automobilima ili predmetima izrađenim od tekstila ili vune, ne postoji zakon koji zahtijeva od proizvođača i prodavaca da moraju imati oznaku “Made in USA”. Ali ako se preduzeće odluči na polaganje prava, primjenjuje se standard Savezne trgovinske komisije Made in USA. FTC ima zadatak da sprovede Član 5 Zakona o FTC-u, 15 U.S.C. § 45(a), koji zabranjuje nepravedne ili obmanjujuće radnje ili prakse u trgovini ili utiču na nju. Čin ili praksa je obmanjujuća ako je vjerovatno da će zavesti potrošače koji djeluju razumno u datim okolnostima – odnosno vjerovatno će uticati na potrošačevu odluku da kupi ili koristi oglašeni proizvod ili uslugu.

Prema odjeljku 5 Zakona o FTC („FTC Act“), 15 U.S.C. § 45, koji zabranjuje „nepoštene ili obmanjujuće radnje ili prakse“, Komisija vrši nadzor u vezi sa tvrdnjama Made in USA (MUSA). Kao što je navedeno u Izjavi o politici obmanjivanja, Komisija će smatrati da je oglas ili etiketa obmanjujuća u skladu sa Odeljkom 5, a samim tim i nezakonita, ako sadrži zastupanje ili propuštanje činjenica koje će vjerovatno dovesti u zabludu potrošače koji djeluju razumno u datim okolnostima, i to predstavljanje ili je propust materijalni, prenosi sgs.com.

Pored toga, objektivne tvrdnje sa sobom nose implikaciju da su potkrijepljene valjanim dokazima. Prema tome, obmanjujuće je podnošenje potraživanja osim ako u trenutku podnošenja potraživanja prodavac posjeduje i oslanja se na razumnu osnovu koja potkrijepljuje potraživanje. Prema tome, tvrdnja Made in USA, kao i svaka druga objektivna reklamacija, mora biti istinita i potkrijepljena.

Nacrt definicije „Made in USA“ znači „bilo koja nekvalifikovana izjava, izričita ili podrazumijevana, da su proizvod ili usluga ili njihova određena komponenta porijekla iz SAD-a, uključujući, ali ne ograničavajući se na izjavu da je takav proizvod ili usluga „napravljen“, „proizveden“, „izgrađen“, „konstruisan“ ili “stvoren“ u Sjedinjenim Državama ili u Americi, ili bilo koja druga nekvalifikovana tvrdnja o porijeklu iz SAD-a.“

Nakon radionice MUSA održane prošle godine o takvim zahtjevima, FTC je 22. juna 2020. objavio Obavještenje o predloženom donošenju pravila kojim bi se objavili principi Izjave o izvršnoj politici.

Predloženo pravilo izričito pokriva nekvalifikovane tvrdnje Made in USA koje se pojavljuju u pečatima, oznakama u katalozima za naručivanje poštom ili u promotivnim materijalima za naručivanje poštom, koji su u predloženom pravilu definisani kao „bilo koji materijali koji se koriste u direktnoj prodaji ili direktnoj ponudi na prodaju, bilo kog proizvoda ili usluge koji se šire u štampanom obliku ili elektronskim putem i koji podstiču kupovinu takvog proizvoda ili usluge poštom, telefonom, elektronskom poštom ili nekim drugim načinom bez ispitivanja stvarnog kupljenog proizvoda.“

Predloženo pravilo zabraniće marketingu da podnosi nekvalifikovane tvrdnje Made in USA, osim ako oglašeni proizvod ne zadovoljava sledeća tri kriterijuma:

  • Konačna montaža ili prerada proizvoda odvija se u Sjedinjenim Državama
  • Sva značajna obrada koja ulazi u proizvod odvija se u Sjedinjenim Državama; i
  • Svi ili gotovo svi sastojci ili komponente proizvoda proizvode se i isporučuju u Sjedinjenim Državama

Predloženo pravilo ne bi trebalo da bude preče od od bilo kojih postojećih saveznih ili državnih zakona ili propisa koji se odnose na oznake zemalja porijekla, osim u mjeri u kojoj su takvi zakoni i propisi u suprotnosti sa pravilom.

Države čija je zaštita veća od odredbi predloženog pravila ne bi se smatrale nedosljednim.

Preduzeća koja krše zahtjeve ovog Pravila suočiće se sa građanskim kaznama.

Trenutno Komisija prikuplja komentare javnosti o predloženom pravilu. Komentari se moraju dostaviti do 14. septembra 2020.