Nove američke sankcije Rusiji: Nema više dolara

Podijeli

SAD ukidaju trgovinske povlastice Rusiji zbog napada na Ukrajinu, rekao je američki predsjednik Džo Bajden.

On je u obraćanju u Bijeloj kući dodao da će u okviru tih mjera SAD zabraniti uvoz dijamanata, morskih plodova i votke iz Rusije, prenosi Reuters, javlja Tanjug.

Iz Bijele kuće je saopšteno da se uvode sankcije protiv još jednog broja ruskih državljana, uključujući direktore banaka kojima su već uvedene sankcije, kao i poslanike Ruske dume.

Američki predsednik kaže i da će SAD, zajedno sa G7 i Evropskom unijom, pozvati na ukidanje statusa “najpovlašćenije nacije” Rusiji.

“Dok Putin nastavlja svoj nemilosrdni napad, Sjedinjene Države i saveznici i partneri nastavljaju da rade u korak kako bi pojačali ekonomske pritiske na Putina i dodatno izolovali Rusiju na globalnoj sceni”, rekao je on i dodao da će tek najaviti nekoliko novih koraka da “stisnu Putina”.

Džo Bajden je potpisao i dekret kojim se SAD zabranjuje da isporučuje dolarske novčanice Rusiji.

Napominje se da je zabranjen “izvoz, ponovni izvoz, prodaja ili snabdijevanje, direktno ili indirektno, iz Sjedinjenih Država ili od strane osoba iz Sjedinjenih Država, gdje god da se nalaze, novčanica denominiranih u američkim dolarima vladi Rusije Federaciji ili bilo kojoj osobi koja se nalazi u Ruskoj Federaciji”.

Ranije je i EU zabranila prodaju, snabdijevanje, izvoz u Rusiju novčanica denominiranih u eurima.

Comments are closed.