Bečki ekonomski institut preporučuje bržu integraciju zemalja Zapadnog Balkana na tržište Evropske unije

Podijeli

Ekspert Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) Richard Grieveson preporučuje bržu integraciju zemalja Zapadnog Balkana na tržište Evropske unije i bolji pristup evropskim fondovima.

Strategija ublažavanja sukoba između zemalja Zapadnog Balkana kroz jaču ekonomsku saradnju unutar regije i približavanje EU nije uspjela, rekao je on te preporučuje promjenu straregije, s naglaskom na bržu ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana u EU.

Zajedno sa Fondacijom Bertelsman, WIIW je analizirao napretke zemalja regiona u proteklih 20 godina i došao do zaključka da se radilo o “dvije izgubljene decenije za region”.

U protekle dvije decenije postignut je napredak u ekonomskoj integraciji zapadnobalkanskih zemalja između sebe, ali ne za sve zemlje jednako, kazao je Grieveson za agenciju APA, prenosi Tanjug.

Ukazao je da ekonomska snaga šest zemalja Zapadnog Balkana odgovora, na primjer, onom jedne Slovačke, što je manje od jedan odsto ekonomskog doprinosa EU-a prije istupanja Velike Britanije, a sada nešto više od jedan odsto.

Dalje insistiranje na regionalnoj integraciji bio bi poduhvat koji nema izgleda na uspjeh, vjeruje Grieveson, dodajući da bi bilo bolje ubrzati pristupni proces i pored postojećih političkih problema.